To je to što me zanima!

Nesnosni smrad uznemirio je Zagrepčane: 'Ne bi trebalo biti većih poteškoća sa disanjem'

Iako su se Zagrepčani u srijedu tijekom jutra žalili na neugodan miris koji se širio novozagrebačkim naseljima, u DHMZ-u kažu da nema odstupanja od uobičajenih vrijednosti
Vidi originalni članak

Gledajući indeks kvalitete zraka na portalu kvalitete zraka, trenutačno je u Zagrebu dobra kvaliteta zraka, osim nešto povišenih koncentracija lebdećih čestica promjera 2,5 um. Općenito, one mogu nastati kao produkt izgaranja u kućnim ložištima, izgaranja fosilnih goriva u prometu ili kao produkt industrijske ili poljoprivredne aktivnosti. Njihova količina nad nekim područjem ovisi o geografskim uvjetima, o koncentraciji drugih spojeva i o meteorološkim uvjetima, odnosno o  temperaturi, vlažnosti zraka, vremenskim prilikama bez vjetra i slično, objasnila je Jadranka Škevin-Sović, načelnica Sektora za kvalitetu zraka DHMZ-a.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako kvalitetno disati

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pitali smo je zašto Zagrepčani tvrde da imaju teškoće sa disanjem u novozagrebačkim naseljima poput Dugava, Sloboštine, Travnog i Utrine.

- Prema koncentracijama onečišćujućih tvari koje se mjere na postaji državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka Zagreb-3 ne bi trebalo biti većih problema s disanjem. Ni mjerenja na postaji Jakuševac (lokalna mreža za praćenje kvalitete zraka) ne pokazuju povišene vrijednosti koncentracija sumporvodika ili amonijaka - ustvrdila je Škevin - Sović.

KAKAV ZRAK UDIŠU ZAGREPČANI? 'Zrak u Zagrebu je često jako loše kvalitete, nema analize uzroka i mogućih poboljšanja'

Kaže kako mjerenja ne pokazuju nikakva odstupanja od uobičajenih vrijednosti, a u slučaju tegoba preporuke su također uobičajene.  

- Ukoliko se osjete neki simptomi poput nadražaja očiju, kašlja ili grlobolje, treba razmisliti o smanjenju intenzivnih aktivnosti na otvorenom. Za detaljnije preporuke o ponašanju kod onečišćenog zraka bi se bilo najbolje obratiti liječnicima - zaključila je načelnica Sektora za kvalitetu zraka DHMZ-a.

EUROPSKA AGENCIJA ZA OKOLIŠ: 'Kvaliteta zraka u Europi je poboljšana u zadnjih 20 godina, ali je još uvijek opasna za ljude'

Idi na 24sata

Komentari 12

  • x00x 02.11.2022.

    mirise po zasluzi

  • 02.11.2022.

    Nevjerojatno. Na ovim prostorima može pasti i atomska bomba, a oni će i dalje tvrditi da zagađenja nema.

  • donatien 02.11.2022.

    Da već nista lagali kada je gorilo smetlište da nema toksičnih tvari u zraku, možda bi vam netko i vjerovao.

Komentiraj...
Vidi sve komentare