Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Zbog ozona u Zagrebu mogući problemi s disanjem: Stručnjaci ističu da razine nisu alarmantne

Zbog ozona u Zagrebu mogući problemi s disanjem: Stručnjaci ističu da razine nisu alarmantne

Stručnjaci su upozorili da su u Zagrebu zabilježili povećanu koncentraciju prizemnog ozona u zraku, no ističu da situacija nije alarmantna, a probleme sa disanjem bi mogli imati osjetljivi građani

VIDEO

U četvrtak je Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada objavio da su izmjerili prekoračenje praga obavješćivanja za prizemni ozon, a iako je situacija u petak ujutro bila u granicama normalnih vrijednosti, stručnjaci su rekli da ne isključuju mogućnost promjena tijekom dana.

POGLEDAJTE SAVJETE DR. PEHNEC:

Pokretanje videa...

Gordana Pehnec 01:09

Naime, ozon je plin prirodno prisutan u stratosferi i štiti zemlju od UV zračenja, no prizemni ozon javlja se u nižim slojevima, odnosno troposferi, kao spoj više kemijskih reakcija.

- U nižim slojevima atmosfere ozon nastaje u međusobnim reakcijama uz djelovanje sunčevog zračenja spojeva dušikovih oksida, hlapivih organskih spojeva, ugljikovog dioksida. Ovi su spojevi prisutni u ispušnim plinovima automobila. S obzirom da je sunčevo zračenje nužno za nastanak ozona, očekivano su njegove koncentracije povišene u ljetnim mjesecima, naročito u ranim poslijepodnevnim satima - pojašnjava dr.sc. Gordana Pehnec, dipl.ing.kem. u Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Oprez! U Zagrebu i danas moguće povišene razine ozona
Oprez! U Zagrebu i danas moguće povišene razine ozona

- Istu situaciju imamo svake godine kada se tijekom ljetnih mjeseci suočavamo sa visokim temperaturama tijekom dužeg vremenskog perioda, no moram istaknuti kako je riječ o kratkoročno povišenim vrijednostima koje su najviše u periodu od 10 ujutro do 19 sati i tada se situacija popravlja. Također, situacija u četvrtak odnosila se samo na pojedine dijelove Zagreba, a imamo mjerne senzore na 14 lokacija u gradu. Tako je i u petak tijekom jutra situacija bila zadovoljavajuća, a već kako smo se počeli bližiti podnevu, na pojedinim mjestima je kvaliteta zraka postala loša - kaže dipl. ing. Marko Marić, voditelj Laboratorija za zrak, buku i ostale mikroklimatske uvjete NZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Dodaje da građani mogu na stranici ekokartazagreb.stampar.hr iz sata u sat pratiti obavijesti o stanju zraka u svojem dijelu grada i ponašati se u skladu s preporukama. Dr. Pehnec pojašnjava kako je slična situacija ne samo u Zagrebu nego i ostalim dijelovima Hrvatske kao i Europe.

U Zagrebu zabilježili visoku razina ozona: Osjetljive skupine građana bi trebale pripaziti
U Zagrebu zabilježili visoku razina ozona: Osjetljive skupine građana bi trebale pripaziti

- Ukoliko je tri sata za redom koncentracija ozona viša od 180 mikrograma po kubnom metru, a ta se vrijednost naziva prag obavješćivanja, tada postoji obaveza obavještavanja stanovništva o mogućem riziku. Prelasci praga obavješćivanja nisu česti, postoje godine kada ih uopće nema, a u nekim godinama zna biti i više dana s takvim prekoračenjima, sve ovisi o meteorološkim uvjetima ljeti. Situacija kakvu imamo ove godine, a to su dugotrajne vrućine, slaba izmjena zraka i bez oborina, pogoduju nastanku ozona - pojasnila dr. Pehnec.

- Za opću populaciju te vrijednosti ne moraju predstavljati rizik, ali mogu za posebno osjetljive skupine građana kao što su trudnice, djeca i stariji sugrađani, kronični respiratorni i plućni bolesnici kao i ljudi slabijeg zdravlja. Naime, djeca još nemaju razvijen dišni sustav te takve promjene mogu utjecati na njih, a sve ostale osjetljive skupine su podložnije promjenama i mogli bi se suočiti sa tegobama - nastavlja Marić.

Cvijeće mijenja boju zbog sve izraženijih klimatskih promjena
Cvijeće mijenja boju zbog sve izraženijih klimatskih promjena

- Riječ je o kratkotrajnom onečišćenju zraka koje kod pojedinaca može rezultirati glavoboljom, iritacijom očiju, grla i nosa. U tom slučaju valja se odmah javiti u Hitnu, iako nema specifične terapije osim boravka u zatvorenom klimatiziranom prostoru. Tegobe prolaze spontano u kratkom vremenu od nekoliko sati, a tek u slučaju dugoročne, odnosno trajne izloženosti koncentracijama višima nego što su ove koje sada imamo, može rezultirati oštećenjem grla i pluća te pojavom respiratornih bolesti - kazao je Marić.

- Osim što štetno djeluje na ljudsko zdravlje, ozon može izazvati oštećenja na biljkama pa i prouzročiti niže prinose poljoprivrednih kultura. Za sprečavanje zdravstvenih učinaka preporučuje se slijediti upute za građane na web stranicama grada i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i izbjegavati duži boravak na otvorenom - kaže dr. Pehnec.

Crveno more je puno štetnih plinova koji ulaze u atmosferu
Crveno more je puno štetnih plinova koji ulaze u atmosferu

- Te preporuke podrazumijevaju boravak u zatvorenim klimatiziranim prostorima od 10 do 19. Dakle, građanima savjetujemo da ne izlaze, a ako baš moraju boraviti na otvorenome, da se što više drže hlada jer je ondje koncentracija ozona manja - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'