To je to što me zanima!

Nijemci sol protiv leda na cesti zamjenjuju vodom iz krastavaca

Tzv. sok od krastavaca, odnosno otpadna tekućina koja se koristi za kiseljenje povrća u industrijskoj proizvodnji pokazala se odličnom za sprečavanje stvaranje leda, a ekološki je prihvatljivije i štedi novac
Vidi originalni članak

Sve je počelo kao bavarski eksperiment, a uskoro bi se moglo proširiti kao praksa diljem države. Pilot program izlijevanja soka od kiselih krastavaca mogao bi u potpunosti zamijeniti tradicionalno posipanje soli, koje iako sprečava stvaranje leda, dugoročno šteti okolišu te je skupa praksa, piše RTL Today.

POGLEDAJTE VIDEO: Zimske radosti u New Yorku

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prošle sezone 326.000 tona soli za ceste utrošeno je za čišćenje velike cestovne mreže Bavarske - skupog poduzeća s negativnim utjecajem na okoliš. Kako su zimski vremenski uvjeti postajali sve ekstremniji, bavarski su dužnosnici tražili jeftiniju i ekološkiju alternativu cestovnoj soli. Pronašli su nevjerojatnog partnera: lokalnog proizvođača kiselih krastavaca.

Ekološki prihvatljivije rješenje

Develey Senf & Feinkost svake godine pretvore 17.000 tona krastavaca u ukiseljene. Slana i kisela voda od krastavaca proizvedena u ovom procesu u pilot se programu koristi već godinu dana za zimsko održavanje cesta Bavarske.

SAVJETI ZA SIGURNIJU VOŽNJU Oprez! Što nikako ne bi trebali raditi u vožnji po snijegu i ledu

Recikliranjem i neznatnom modifikacijom salamure smanjuje se ukupna količina soli koja se ispušta u okoliš, zajedno s negativnim utjecajem na okoliš.

Premda se voda od krastavaca koja sadrži sol do sada zbrinjavala putem kanalizacijskog sustava, ona se sada šprica na ceste. U posebnom pogonu voda se tretira, čisti i dostavlja cestarima kao salamura.

Znatna ušteda

Prema bavarskom Ministarstvu stanovanja, gradnje i prometa očekuje da će regionalno pripremljena salamura uštedjeti 700 tona soli i 4,9 milijuna litara vode po zimskoj sezoni.

BEZ PADOVA Znanstvenici otkrili kako hodati po ledu - i nećete se poskliznuti

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 27.01.2021.

    Švabe ne čiste ceste, lenčine.

Komentiraj...
Vidi sve komentare