Lifestyle

Komentari 1

Nijemci sol protiv leda na cesti zamjenjuju vodom iz krastavaca

Nijemci sol protiv leda na cesti zamjenjuju vodom iz krastavaca

Tzv. sok od krastavaca, odnosno otpadna tekućina koja se koristi za kiseljenje povrća u industrijskoj proizvodnji pokazala se odličnom za sprečavanje stvaranje leda, a ekološki je prihvatljivije i štedi novac

Sve je počelo kao bavarski eksperiment, a uskoro bi se moglo proširiti kao praksa diljem države. Pilot program izlijevanja soka od kiselih krastavaca mogao bi u potpunosti zamijeniti tradicionalno posipanje soli, koje iako sprečava stvaranje leda, dugoročno šteti okolišu te je skupa praksa, piše RTL Today.

POGLEDAJTE VIDEO: Zimske radosti u New Yorku

Prošle sezone 326.000 tona soli za ceste utrošeno je za čišćenje velike cestovne mreže Bavarske - skupog poduzeća s negativnim utjecajem na okoliš. Kako su zimski vremenski uvjeti postajali sve ekstremniji, bavarski su dužnosnici tražili jeftiniju i ekološkiju alternativu cestovnoj soli. Pronašli su nevjerojatnog partnera: lokalnog proizvođača kiselih krastavaca.

Ekološki prihvatljivije rješenje

Develey Senf & Feinkost svake godine pretvore 17.000 tona krastavaca u ukiseljene. Slana i kisela voda od krastavaca proizvedena u ovom procesu u pilot se programu koristi već godinu dana za zimsko održavanje cesta Bavarske.

Recikliranjem i neznatnom modifikacijom salamure smanjuje se ukupna količina soli koja se ispušta u okoliš, zajedno s negativnim utjecajem na okoliš.

Premda se voda od krastavaca koja sadrži sol do sada zbrinjavala putem kanalizacijskog sustava, ona se sada šprica na ceste. U posebnom pogonu voda se tretira, čisti i dostavlja cestarima kao salamura.

Znatna ušteda

Prema bavarskom Ministarstvu stanovanja, gradnje i prometa očekuje da će regionalno pripremljena salamura uštedjeti 700 tona soli i 4,9 milijuna litara vode po zimskoj sezoni.

Najčitaniji članci