To je to što me zanima!

Njemu je uspon na Mt. Everest već lagana šetnja: Nepalski šerpa 26. put na vrhu svijeta

Kami Rita u subotu je oborio svoj vlastiti rekord, postavljen lani, popevši se još jednom na planinu visoku 8.848 metara po juoistočnom grebenu, stazi koja je uvedena još 1953. godine
Vidi originalni članak

Nepalski šerpa Kami Rita (52) popeo se na Mount Everest po rekordni 26. put, pobijedivši svoj prethodni rekord, postavljen prošle godine, objavio je u nedjelju vladin dužnosnik. Po 26. put popeo se na planinu visoku 8.848,86 metara u subotu, po tradicionalnoj ruti jugoistočnog grebena, prenosi Reuters.

POGLEDAJTE VIDEO: Usponi na Mount Everest

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Kami Rita je oborio vlastiti rekord i postavio novi svjetski rekord u penjanju - rekao je Taranath Adhikari, glavni direktor Odjela za turizam u glavnom gradu Katmanduu. Supruga Kami Ritae, Jangmu, rekla je da je sretna zbog uspjeha njenog muža.

Rutu za penjanje kojom se Kami Rita uspeo na Mount Everest ovog puta uveli su Novozelanđanin Sir Edmund Hillary i nepalski šerpa Tenzing Norgay 1953. godine, i sve do danas ostala je najpopularnija ruta za penjanje na taj planinski lanac. 

Ove je godine Nepal izdao 316 dozvola za penjanje na Everest u špici sezone, koja traje do svibnja. Najviše dozvola ikad izdano je lani, kad je to zatražilo čak 408  penjača.

Kako se Himalajska nacija uvelike oslanja na novac od penjača, vlast se suočila s kritikama da je dopustila preveliki broj turista  i nekoliko smrtnih slučajeva penjača na planinama 2019. godine. 

Penjači su se na Everest popeli 10.657 puta, otkako je vrh prvi put svladan 1953. s nepalske i tibetanske strane. Mnogi su to napravili više puta, a podaci pokazuju da je to dosad  učinilo 311 ljudi. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Jopazg 08.05.2022.

    E ovo je vec uspjeh,ja na visini od 2700m vec osjecam da zrak koji udisem nije vise isti. Toliko puta se popesti tamo-vau.

  • Piver 08.05.2022.

    mozda malo poznato ali zagadjenje je veliko na tim mt everest rutama..najvise zbog fekalija koje se nikad ne raspadnu jer je temp uvijek ispod nule.

  • picuskin 08.05.2022.

    Ima samoposluživanje i kafić 300 metara od vrha, japanski starački domovi organiziraju ture na Mount Everest.

Komentiraj...
Vidi sve komentare