To je to što me zanima!

Njezinu shabby chic carstvu u srcu Osijeka dive se u Europi

OAZA MIRA Danijelin vrt krase penjačice, malo i veliko drveće, ruže, najviše hortenzije, stare kantice, klupice, fenjere i stolice iz prošlog stoljeća.
Vidi originalni članak

Blog Danijele Brkić o uređenju vrta proglašen je jednim od deset najboljih svjetskih blogova, ali i fotografije njezina vrta malo koga ostavljaju ravnodušnim.

Još su nevjerojatnije kad se zna da se vrt nalazi u srcu grada, u malom dvorištu u osječkom naselju Retfala.

- Kuća u kojoj živim sagrađena je 1956. godine i kupila sam je jer je imala onaj starinski štih koji sam željela. Bila je prilično zapuštena. Imala je šupe i dodatne prostorije koje smo srušili. Kad se ‘ukazao’ prostor vrta, odmah sam ga htjela urediti u cottage stilu engleskog vrta, da bude prepun biljaka s puno ukrasnih detalja. Trebale su mi gotovo četiri godine da ga formiram, izgradim i popunim biljkama - kaže Danijela Brkić (44) iz Osijeka, kreativka koju ljudi znaju pod nadimkom Nely.

ŽIVOT NA PUTU Roditelji prodali kuću i preselili se s desetoro djece u kamper

Sad je tih 300-tinjak kvadrata popunjeno do zadnjeg komadića zemlje. Njezin zaštitnik znak je cvijet hortenzija.

POGLEDAJTE VIDEO (kako pepeo pomaže u vrtu):

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Kad sam krenula saditi vrt, upoznala sam jednu staru baku koja je živjela u susjedstvu. Ona je nekad imala svoj cvjetnjak, ali ga više nije mogla raditi. Prepustila mi je sve stare biljke koje je imala, tako i hortenzije stare 30-40 godina. One su simbol bezbrižnog života, vrlo su romantične. Svidjela mi se ideja da spasim te stare vrste. Po njima sam i nazvala blog koji sam pokrenula 2011. godine. Tad baš nije bilo blogova, posebno takvih. Svaki dan sam pisala o onome što živim i vrlo brzo je blog dobio jako puno pratitelja - priča i dodaje kako je 2013. godine proglašen jednim od deset najboljih svjetskih blogova.

ČAK I POSPREMANJE KREVETA... Opasno po zdravlje: Pogreške u čišćenju koje vas mogu ubiti

To je, kako kaže, bilo veliko priznanje njezinu radu, posebno jer dolazi iz provincije i nikad to prije nije radila. Kao blogerica je poznatija vani nego kod nas.

- Vole me Skandinavci, Nijemci, Talijani, jer ja imam takav nekakav štih koji oni njeguju. Moja je jedina želja bila pokazati da se s malo može puno i da ne treba hrpa love da bi ti imao lijep dom. Trebaju ti samo kreativnost i ideja - govori Nely.

U vrtu stalno ima mnogo posla. On je zapravo prošireni dio kuće i u njemu se svakodnevno boravi. Najviše truda treba kad je sušna godina. U tu je svrhu izbušila duboki bunar iz kojega crpi vodu za zalijevanje biljaka. U njemu ima penjačica, malog i velikog drveća, ruža, ali najviše hortenzija, starih kantica, klupica, fenjera i stolica iz prošlog stoljeća. Prozore joj krase drvene žaluzine koje imaju urezano srce, kakvo je nekad ukrašavalo prozore naših prabaka.

ŽIVI NA KORAK OD SMRTI Život u strahu: 'Ako okrenem glavu može mi se slomiti vrat'

Staklena komoda zanimljivog izgleda koja krasi Nelinu kuhinju zapravo je starinski prozor star 120 godina skinut s jedne ruševne kuće. Prozor je ugradila u prostor u zidu i dobila unikatni ormar za čaše.

Stol u kuhinji i svi ormarići su iz 1950-ih. Ukrasni drveni stolić u suncem okupanom kutku dnevne sobe s pogledom na zeleni vrt star je oko 130 godina. Nely ga je pokupila na nekoj hrpi odbačenih stvari u selu i prepoznala da se radi o drvenoj škrinji u kakvoj su nekad stare bake čuvale svoje nošnje i šlinganu rubeninu. Ta je škrinja pod rukama Nelina supruga dobila svoj novi život.

NAJUZORNIJA SEOSKA ŽENA 'Uz troje djece brinem o njivi, životinjama, vrtu, vinogradu...'

- Kuća je uređena starim stvarima koje smo naslijedili, našli, kupili na sajmovima starina ili pak dobili na poklon od prijatelja koji znaju čime se bavimo pa nam zapravo pomažu u potrazi za takvim stvarima. Suprug je u vojnoj mirovini, ali odlično radi s drvetom, to mu je antistres terapija. Počeo je s izradama razne drvene ukrasne galanterije i namještaja, a sad se izvještio u restauriranju starih stvari. Postao je ozbiljan restaurator majstor. Kuću smo uređivali prirodnim materijalima jer tome uvijek težim. Uglavnom je uređena u shabby chic stilu, iako stalno nešto novo u njoj radimo - priča Nely.

Strast prema uređenju interijera odvela ju je i u profesionalne vode jer su je mnogi ugostitelji, vlasnici hotela, apartmana i kuća tražili da im uredi prostore.

'PUNICA GODINE' Njezino lice govori sve: Punica nahranila pijanog mladoženju

- Nemam formalno obrazovanje o tome, jer sam pravne struke, no oni koji su bili u mojem domu i vrtu, vidjeli što radim, poželjeli su to isto kod sebe. Prvo je to bilo na razini savjetovanja, a onda smo i suprug i ja dobili ozbiljne ponude te odradili velike poslove. Sad sam se pomalo umorila i zasitila toga posla te imam nove projekte u glavi - vode me prema izradi dekoracija, možda organizaciji svadbenih svečanosti i slično. Mislim da sam stvarno dobra u tom sektoru - kaže Nely i dodaje kako je njezina druga ljubav, kuhanje.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • 16.08.2019.

    Nemaš problema sa depresijom kad se bavis ovakvim stvarima...

  • 15.08.2019.

    San snova....predobro!

  • điđo 1 14.08.2019.

    ...uređeno prema individualnom ukusu, ok, al gdje jedu? Gdje ručaju? U vrtu? Obožava kuhat?

Komentiraj...
Vidi sve komentare