To je to što me zanima!

Nova vrsta masti? Izdvajaju je iz insekata da zamijeni maslac

Znanstvenici iz Belgije eksperimentiraju s masnoćama ličinki kako bi zamijenili maslac u vaflima i kolačima, jer, kako kažu, upotreba masti od insekata održivija je od mliječnih proizvoda
Vidi originalni članak

Hrana od insekata ima visoku razinu proteina, vitamina, vlakana i minerala, a znanstvenici u Europi na to gledaju kao na ekološki prihvatljiviju i jeftiniju alternativu drugim vrstama životinjskih proizvoda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naime, znanstvenici sa sveučilišta Ghent u Belgiji eksperimentiraju s masnoćama ličinki kako bi zamijenili maslac u vaflima i kolačima, jer, kako kažu, upotreba masti od insekata održivija je od mliječnih proizvoda. Istraživači u svrhe izrade nove vrste masnoće natapaju ličinke crne vojničke muhe u posudi s vodom, stave je u mješalicu da stvore glatku sivkastu smjesu, a zatim pomoću kuhinjske centrifuge odvoje maslac od insekata.

- Postoji nekoliko pozitivnih stvari u korištenju sastojaka od insekata - rekao je Daylan Tzompa Sosa, koji nadgleda istraživanje i nastavlja da su oni više održivi jer insekti koriste manje zemlje od goveda, učinkovitiji su u preradi hrane, a također im treba i manje vode za proizvodnju maslaca.

Prema istraživačima, potrošači ne primjećuju razliku kada četvrtinu mliječnog maslaca u torti zamijeni mast ličinki. Međutim, primjećuju neobičan okusu kada dođe do omjera pedeset-pedeset i kažu kako ne bi kupili takav kolač, piše Indian Express.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 38

  • eho_ 06.03.2020.

    Beeeee..🤭🤢🥴🤮

  • Mario Magdić 06.03.2020.

    To too samo vi pravite sranja onda kad kojekaki mutirani virusi napadnu cudite se ko budala muhi .

  • bolnaistina 06.03.2020.

    Samo si vi jedite te kolače i vafle.

Komentiraj...
Vidi sve komentare