To je to što me zanima!

Novi osvajači: Turisti su gori čak i od španjolskih osvajača

Machu Picchu, engleski Stonhenge, dijelovi Afrike, Kine i Australije samo su neka od mjesta ugrožena velikim brojem turista i izgradnjom nove infrastrukture
Vidi originalni članak

Visoko u peruanskim Andama nalazi se legendarni grad Machu Picchu, no prijete mu novi osvajači, upozoravaju arheolozi povodom nedavne 100. obljetnice ponovnog otkrivanja “izgubljenoga grada”. Sveto mjesto Inka, koje je preživjelo šest stoljeća tropskih oluja, prašume, pa čak i konkvistadore, uništit će turisti i loša državna administracija. 

Iz godine u godinu turista je sve više. Uobičajeni prosjek turista je oko 1800 na dan, no peruanska vlada podigla je dopuštenu normu na čak 2500.

U neposrednoj blizini arheološke lokacije nalazi se selo Aguas Calientes koje se ubrzo iz svratišta preobrazilo u luksuznu oazu s restoranima i hotelima. Populacija sela zadnjihgodina porasla je sa stotinjak na 4000 ljudi. Tako odroni zemlje nastali zbog sječe šumane prijete više “samo” jednom od svjetskih čuda - nego ugrožavaju i život. 

No to, naravno, nije kraj. Kako bi povećali prihode od turizma, peruanski kongres nedavno je odobrio i gradnju ceste koja bi omogućila lakši pristup što većeg broja auta. Čak je UNESCO zavapio da se cesta ne gradi.

- Vlak je ipak ograničavao broj posjetitelja, no nakon što se cesta sagradi, navala će biti razorna - zavapio je i Juan Julio Garcia, dužnosnik u peruanskome ministarstvu kulture. 

No zadnju riječ vjerojatno će imati novac - kao i 2000. kada su vlasti dopustile snimanje reklame. Težak kran pao je i oštetio sveti kamen Intihuatan, no to nije spriječilo ministarstvo da godinu poslije dopusti snimanje bolivudskog filma.

Kameno svetište pred raspadom

Sličnu sudbinu kao Machu Picchu ima i engleski Stonehenge, vjerojatno najpopularnije pretpovijesno okupljalište raznoraznih znatiželjnika. Tisuće svakodnevnih posjetitelja i redovite poganske svečanosti ugrožavaju njegov opstanak.

Turisti ugrožavaju Afriku, Kinu i Australiju

Na popisu povijesnih odredišta koja ugrožavaju turisti ističe se jordanska pustinja, koja je postala popularna filmom “Lawrence od Arabije”. Slijedi Timbuktu u sjevernome Maliju, grad Yangshuo u Kini te indijski Jaisalmer. Prilično je tužna priča i o tasmanijskom Zaljevu vatra, gdje su turisti okupirali sveto groblje Aboridžina.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Iskra_3 07.08.2011.

    Strašno!! sve smo u stanju uništit, čak i ono što su naši preci stoljećima gradili

Komentiraj...
Vidi sve komentare