Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Novi osvajači: Turisti su gori čak i od španjolskih osvajača

Novi osvajači: Turisti su gori čak i od španjolskih osvajača
1

Machu Picchu, engleski Stonhenge, dijelovi Afrike, Kine i Australije samo su neka od mjesta ugrožena velikim brojem turista i izgradnjom nove infrastrukture

VIDEO

Visoko u peruanskim Andama nalazi se legendarni grad Machu Picchu, no prijete mu novi osvajači, upozoravaju arheolozi povodom nedavne 100. obljetnice ponovnog otkrivanja “izgubljenoga grada”. Sveto mjesto Inka, koje je preživjelo šest stoljeća tropskih oluja, prašume, pa čak i konkvistadore, uništit će turisti i loša državna administracija. 

Iz godine u godinu turista je sve više. Uobičajeni prosjek turista je oko 1800 na dan, no peruanska vlada podigla je dopuštenu normu na čak 2500.

U neposrednoj blizini arheološke lokacije nalazi se selo Aguas Calientes koje se ubrzo iz svratišta preobrazilo u luksuznu oazu s restoranima i hotelima. Populacija sela zadnjihgodina porasla je sa stotinjak na 4000 ljudi. Tako odroni zemlje nastali zbog sječe šumane prijete više “samo” jednom od svjetskih čuda - nego ugrožavaju i život. 

No to, naravno, nije kraj. Kako bi povećali prihode od turizma, peruanski kongres nedavno je odobrio i gradnju ceste koja bi omogućila lakši pristup što većeg broja auta. Čak je UNESCO zavapio da se cesta ne gradi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Vlak je ipak ograničavao broj posjetitelja, no nakon što se cesta sagradi, navala će biti razorna - zavapio je i Juan Julio Garcia, dužnosnik u peruanskome ministarstvu kulture. 

No zadnju riječ vjerojatno će imati novac - kao i 2000. kada su vlasti dopustile snimanje reklame. Težak kran pao je i oštetio sveti kamen Intihuatan, no to nije spriječilo ministarstvo da godinu poslije dopusti snimanje bolivudskog filma.

Kameno svetište pred raspadom

Sličnu sudbinu kao Machu Picchu ima i engleski Stonehenge, vjerojatno najpopularnije pretpovijesno okupljalište raznoraznih znatiželjnika. Tisuće svakodnevnih posjetitelja i redovite poganske svečanosti ugrožavaju njegov opstanak.

Turisti ugrožavaju Afriku, Kinu i Australiju

Na popisu povijesnih odredišta koja ugrožavaju turisti ističe se jordanska pustinja, koja je postala popularna filmom “Lawrence od Arabije”. Slijedi Timbuktu u sjevernome Maliju, grad Yangshuo u Kini te indijski Jaisalmer. Prilično je tužna priča i o tasmanijskom Zaljevu vatra, gdje su turisti okupirali sveto groblje Aboridžina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara