To je to što me zanima!

Novi život raskošne vjenčanice: Pretvaraju je u svakodnevne haljine i klasična odijela

Kreirana da je nosimo samo jednom, vjenčanica u posljednje vrijeme postaje tražena kao second hand komad, a sve je više onih koje svoje vjenčanice daju prekrojiti u haljinu koju mogu nositi više puta
Vidi originalni članak

Iako je mnoga ovogodišnja vjenčanja odgodila pandemija, potraga za rabljenim vjenčanicama raste, kao i čitavo tržište second hand odjevnih predmeta. Među onima koji su se primili posla i odlučili vjenčanici dati novi život su kreativci Alice Temperley, Tess van Zalinge i autori brenda Wed.

Lystovo izvješće o vjenčanju za 2020. godinu ustanovilo je povećanje za 38 posto za rabljene predmete, a među njima su i vjenčanice, jer ionako je nosimo samo jedan dan. No, u današnje vrijeme postavlja se pitanje – čemu uopće haljina koju skupo platimo, a nosimo je manje od 24 sata.

POGLEDAJTE VIDEO: Vjenčanja u doba korone

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Gotovo je nemoguće nositi vjenčanicu drugi puta, a da ne izgledate kao odbjegla mladenka - komentirala je Amy Trinh, suosnivačica mladenkine kuće Wed. Zajedno s poslovnim partnerom Evanom Phillipsom započela je brend koji rekreira vjenčanice u  svakodnevne haljine.

- Ima toliko haljina, to su metri i metri divne tkanine koja ne radi ništa, već se krije u ormaru, stoga smo odluči ljudima omogućiti da tu kreaciju nose ponovno i puno puta nakon vjenčanja – veli Trinh.

NOVA 'KORONA' MODA Mladenke u Turskoj uz cvijeće, veo i vjenčanicu biraju i - maske

Društvo i shvaćanje samog vjenčanja se toliko promijenio u posljednjih pedesetak godina, no ne i sama haljina i njezina namjena, stoga je vrijeme da je moderniziramo, smatra dizajnerica.

No, nije samo stvar u haljini same mladenke, već i kreacijama njihovih mama i baka koje se tradicionalno čuvaju u ormaru. Ideja je da žene mogu donijeti i te vintage vjenčanice te ih prekrojiti i osvježiti kako bi one postale novije i nosive u današnje vrijeme.

Naravno, svaka je dekada imala svoj omiljeni kroj vjenčanice, no kako je sve retro u modi, lako je, uz malo preinaka, dati kreaciji moderan štih.

VELIKA BIJELA HALJINA Sve mjene vjenčanice u zadnjih 100 godina: Od raskošnosti do profinjenog minimalizma

Nizozemska dizajnerica Tess van Zalinge također koristi vintage vjenčanice, no pretvara ih ne samo u moderne haljine, već i kombinezone te odijela.

- Moramo razmišljati o otpadu u industriji vjenčanja. Cilj je bio napraviti kolekciju od starih vjenčanica, modernu liniju za Veliki dan, no uz nula otpada - kaže van Zalinge za Vogue.

Od pokretanja kolekcije, Van Zalinge je dobila i klijente koji žele od haljine napraviti odijelo, a pošto su haljine fluidne i mekane, ona im stavlja podstave i od njih stvara nove, klasične komade.

BIŽUTERIJA ZA PLAŽU 10 slatkih ljetnih ogrlica koje vam neće biti žao nositi u more

I poznata dizajnerica Alice Temperley je odlučila produžiti život haljinama - od svojih vjenčanica koje su služile kao uzorci za isprobavanje, napravila je nove, prekrojila ih i osvježila bojom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare