To je to što me zanima!

Običaj je da se danas obilaze dragi ljudi: Sv. Stjepan je simbol oprosta i borbe protiv nepravde

Prema starim narodnim običajima danas se odlazi u posjet rodbini, susjedima i dragim prijateljima. Također, običaj je i da roditelji s djecom odlaze u crkvu pogledati jaslice
Vidi originalni članak

O životu svetoga Stjepana nema puno podataka, ipak u Lukinim apostolskim Djelima postoje zapisi prema kojima se da zaključiti da je imao veliku vjeru te da niti u trenutku smrti nije odustao od svoje vjere već da je tražio oprost za one koji su mu nanijeli zlo.

'REKAO JE DA SAM RAZMAŽENA' 'Muž je potrošio 33.000 kuna na božićne darove za prijatelje, a meni bi dao jeftini set žlica'

Djela kažu da je bio pun vjere i Duha Svetoga, te da je pun milosti i snage činio čudesa i znamenja u narodu, što je i izazvalo njegove protivnike da su me suprotstavljaju i raspravljaju s njime. Jednog je dana predbacio starim Židovima što su progonili proroke i ubili Krista, a oni nisu mogli podnijeti da im netko čita bukvicu i poučava u onome u čemu su oni bili stručnjaci.

Lažno su ga optužili da je govorio pogrdno protiv Mojsija i Boga, a na suđenju je održao govor pred Velikim vijećem koji je još više uznemirio jeruzalemske starješine, pa su ga izveli izvan gradskih zidina i kamenovali. 

Umro je od posljedica kamenovanja, a u trenucima smrti govorio je: 'Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh'.

Sveti Stjepan je prvi kršćanski mučenik i zbog toga je njegov blagdan vrlo važan u kršćanskom svijetu. Bio je jedan od prvih đakona, pomoćnika apostolima, koji je naviještao evanđelje gdje god i kad god je mogao. Kao đakonu, zaduženja su mu bila i da nosi euharistiju bolesnima i utamničenima.

SVIJEĆE SU SIMBOL NOVOG ŽIVOTA Stari običaji vezani uz Badnjak: Kuhalo se od jutra, unosili su se panjevi i svi su bdjeli do Božića

Ovaj Prvomučenik i svetac tako nam pokazuje da postoje ljudi koji su spremni umrijeti za ideale i vrijednosti te da im je vrlina važnija od života. Blagdan sv. Stjepana slavi se 26. prosinca od 380. godine.

Sveti Stjepan je zaštitnik đakona te simbol oprosta i borbe protiv nepravde. 

Kako se obilježava blagdan Sv. Stjepan?

Prema starim narodnim običajima danas se odlazi u posjet rodbini, susjedima i dragim prijateljima. Također, običaj je i da roditelji s djecom odlaze u crkvu pogledati jaslice. Slavi se novi početak. 

Na njegov blagdan je ujedno i imendan svim Stjepanima, Stipama, Šteficama i Štefanijama.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • retita🦋 26.12.2021.

    Najteže je sebi oprostiti. Jedan od razloga zašto neki ne opraštaju.

  • 26.12.2021.

    Bog samo oprasta,nitko vise!

  • MOC JE U ZNANJU 26.12.2021.

    Svim majkama želim srećne materice . :-))

Komentiraj...
Vidi sve komentare