Lifestyle

Komentari 11

Običaj je da se danas obilaze dragi ljudi: Sv. Stjepan je simbol oprosta i borbe protiv nepravde

Običaj je da se danas obilaze dragi ljudi: Sv. Stjepan je simbol oprosta i borbe protiv nepravde

Prema starim narodnim običajima danas se odlazi u posjet rodbini, susjedima i dragim prijateljima. Također, običaj je i da roditelji s djecom odlaze u crkvu pogledati jaslice

O životu svetoga Stjepana nema puno podataka, ipak u Lukinim apostolskim Djelima postoje zapisi prema kojima se da zaključiti da je imao veliku vjeru te da niti u trenutku smrti nije odustao od svoje vjere već da je tražio oprost za one koji su mu nanijeli zlo.

Djela kažu da je bio pun vjere i Duha Svetoga, te da je pun milosti i snage činio čudesa i znamenja u narodu, što je i izazvalo njegove protivnike da su me suprotstavljaju i raspravljaju s njime. Jednog je dana predbacio starim Židovima što su progonili proroke i ubili Krista, a oni nisu mogli podnijeti da im netko čita bukvicu i poučava u onome u čemu su oni bili stručnjaci.

Lažno su ga optužili da je govorio pogrdno protiv Mojsija i Boga, a na suđenju je održao govor pred Velikim vijećem koji je još više uznemirio jeruzalemske starješine, pa su ga izveli izvan gradskih zidina i kamenovali. 

Umro je od posljedica kamenovanja, a u trenucima smrti govorio je: 'Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh'.

Sveti Stjepan je prvi kršćanski mučenik i zbog toga je njegov blagdan vrlo važan u kršćanskom svijetu. Bio je jedan od prvih đakona, pomoćnika apostolima, koji je naviještao evanđelje gdje god i kad god je mogao. Kao đakonu, zaduženja su mu bila i da nosi euharistiju bolesnima i utamničenima.

Ovaj Prvomučenik i svetac tako nam pokazuje da postoje ljudi koji su spremni umrijeti za ideale i vrijednosti te da im je vrlina važnija od života. Blagdan sv. Stjepana slavi se 26. prosinca od 380. godine.

Sveti Stjepan je zaštitnik đakona te simbol oprosta i borbe protiv nepravde. 

Kako se obilježava blagdan Sv. Stjepan?

Prema starim narodnim običajima danas se odlazi u posjet rodbini, susjedima i dragim prijateljima. Također, običaj je i da roditelji s djecom odlaze u crkvu pogledati jaslice. Slavi se novi početak. 

Na njegov blagdan je ujedno i imendan svim Stjepanima, Stipama, Šteficama i Štefanijama.

Najčitaniji članci