To je to što me zanima!

Očistite tijelo od masne hrane uz pomoć ovih finih namirnica

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Iako francuske salate, pečenice i kolača ima još za naredne dane, bilo bi dobro kad biste malo odmorili tijelo od "teške" hrane i umjesto toga pojeli nešto "pročišćujuće"
Vidi originalni članak

Uzmite malo odmora od blagdanske hrane, prepune kalorija i pripremite si neka od jela prepuna korisnih minerala i vitamina, koji potiču "pročišćavanje" organizma. Uz sama jela trebali biste konzumirati što više vode i zelenog čaja.

POGLEDAJTE VIDEO: Namirnice koje pospješuju proces detoksikacije tijela

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Bobičasto voće i grožđe, premda ih je teže nabaviti zimi, jedno su od najboljih antioksidansa iz prirode. Puni su fitokemikalija (aktivne tvari koje se prirodno nalaze u biljkama), vitamina C i selenija. Znanstvena istraživanja pokazala su da pravilna konzumacija grožđa i bobičastog voća jača imunološki sustav, ali i štiti od stvaranja stanica raka te srčanih bolesti.

Još jedna skupina plodova odlična je u borbi protiv nastajanja stanica raka. To su orašasti plodovi, koji su važni i zbog toga što su puni dobrih masti, ali i vrlo važnih omega-3 masnih kiselina. Većina ih sadrži posebne vrste fitokemikalija koje snižavaju kolesterol.

Mrkva je jedna od najljekovitijih namirnica, a velikim dijelom zahvaljujući bogatstvu beta karotenom. Beta karoten vrlo je važan u prehrani osoba oboljelih od raka, a redovita konzumacija sprječava pojavu glaukoma i katarakta. No ono zbog čega je mrkva na popisu su antioksidansi karotenoidi, hidroksinamične kiseline i antocijanini.

POGLEDAJTE VIDEO: Riba među biljkama

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Detoksikacija ne može proći bez zelenih namirnica. Špinat, kelj i brokula predvodnici su skupine. Bogati su kalijem, magnezijem i kalcijem, a njihovi antioksidansi pomažu u širenju krvnih žila, kako ne bi došlo do stvaranja začepljenja.

Mahunarke su također među glavnih antioksidana. Pune su nutritivnih vrijednosti, vitamina i minerala, kao što su vitamin C, kalcij, cink i selenij.

Osim u orašastim plodovima, do omega-3 masnih kiselina najlakše je doći konzumacijom ribe. Premda nije sva riba prebogata kiselinom, s tunom, pastrvom, lososom i kamenicama nećete pogriješiti. U ribi se krije još jedna tvar, koju je u hrani vrlo teško pronaći, a to je vitamin D.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Soul Man 24.02.2016.

    prva slika je raj za oči, dušu i tijelo, a ni ostalo nije loše.

  • silenta 30.12.2015.

    Poslije nove godine imati ćemo službeno državno ćišćenje, zato - no problem!(msg)

  • Almighty 29.12.2015.

    Nemam razloga čistiti organizam. Doktor je rekao da mi je ostalo još par....

Komentiraj...
Vidi sve komentare