To je to što me zanima!

Od čega se prave bezmesni burgeri i šnicle? Napravite sami zdravije i jeftinije varijante

Pojedini proizvođači u 'biljno meso', dodaju vitamin B12, hranjivi sastojak koji se nalazi samo u životinjama i kojeg mnogi vegani znaju imaju manjak u organizmu, kaže dijetetičarka iz SAD-a
Vidi originalni članak

Veganske varijante burgera, šnicli i druge hrane nalik mesu proizvode se, naravno, od sastojaka koji nemaju veze sa životinjama. Ovisno o proizvođaču, u tim namirnicama se nalaze soja, grašak, grah, gljive, mahunarke, pšenični gluten, kokosovo ulje, riža... Neki čak stavljaju sok od cikle kako bi 'biljnom mesu' dao boju nalik pravom. Tu su i nijanse koje daju poseban okus i teksturu, poput začina, određenih ulja, škroba itd.

POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj hrani:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U vegetarijanskim varijantama mogu se naći jaja, sir, mliječni proizvodi i slično, jer oni ne jedu meso, ali jedu ostalu hranu životinjskog podrijetla.

Imitacije mesa bazirane na biljkama (plant based) dobre su povremeno i za ljude koji ne spadaju u nijednu od ove dvije kategorije, već jedu meso, ali ne jedu dovoljno povrća.

- 'Meso bez mesa' općenito je zdraviji izbor od, recimo, junetine jer obično sadrži manje zasićenih masti i nema kolesterola. Osim toga, dobar je izvor vitamina, minerala, proteina i vlakana - kaže Samantha Heller, registrirana dijetetičarka na NYU Langone Medicinskom centru. 

SUPER RECEPT Popečci od mladog luka gotovi su za pola sata - odlično idu uz domaće vrhnje s vlascem

- Pojedini proizvođači u 'biljno meso', dodaju vitamin B12, hranjivi sastojak koji se nalazi samo u životinjama i kojeg mnogi vegani znaju imaju manjak u organizmu - dodala je.

- Ako vam 'meso bez mesa' pomaže da se držite biljne prehrane, to samo po sebi može dovesti do boljeg zdravlja. Između ostalog, studije pokazuju da ljudi koji ne jedu meso imaju niži indeks tjelesne mase, niži krvni tlak, niži prosječni šećer u krvi i nižu razinu kolesterola te im je potrebno manje lijekova za liječenje kroničnih bolesti kao što su krvni tlak, dijabetes, kardiovaskularne bolesti i pretilost - pojasnila je ova dijetetičarka, a prenosi Reader's Digest.

Ipak, kako se i u ovom slučaju radi o industrijski prerađenoj hrani, nije dobro s njom pretjerivati, jez uz zdrave sastojke zna sadržavati i one manje zdrave, poput pretjerane količine soli i/ili masnoća. Puno mudrije je sam kod kuće napraviti vege burgere i drugu bezmesnu hranu.

Donosimo vam nekoliko ideja:

Veganski burger

Sastojci za 4 komada: 150 g slanutka iz konzerve, 150 g cikle, 80 g krušnih mrvica, 1/2 sitno isjeckanog crvenog luka, 4 peciva, zelena salata, rajčice, kiseli krastavci, veganska majoneza, kečap, sol i papar po ukusu.

SUPER RECEPT Jede vam se nešto slatko? Brzopotezni desert od čokolade, sira i vanilije koji oduševljava

Priprema: Protisnite slanutak vilicom, ali ne da bude posve glatka smjesa, neka ostane pokoji komadić. U to naribajte ciklu i dodajte luk, krušne mrvice i začine. Dobro promiješajte pa napravite četiri burgera i stavite ih u hladnjak na pola sata. Pecite ih na tavi, u pećnici ili na roštilju da dobiju lijepu boju s obje strane. Na kraju ih stavite u pecivo i dodajte ostale sastojke.

Faširanci od povrća

Sastojci: glavica kelja - mekano skuhan i nasjeckan, 1/2 glavice sitno izrezanog crvenog luka, žlica sjeckanog peršina, 2 izribane mrkve, malo starog kruha namočenog i iscijeđenog, malo soli, papra i ribanog muškatnog oraščića, 2 jaja, krušne mrvice, malo brašna, ulje za prženja.

Postupak: Ispržite luk pa ga pomiješajte sa isjeckanim keljom, ribanom mrkvom, kruhom, peršinom, 1 jajetom, soli, paprom i brašnom. Dobro promiješajte pa rukama oblikujte kuglice i malo ih stisnite. Uvaljajte ih u brašno, razmućeno jaje i na kraju u krušne mrvice, kao kad pohate meso. Pecite ih u vrućem ulju dok ne dobiju lijepu rumenu boju.

Super zdravi burger

Sastojci: 250 ml meko kuhane riže (bijele ili smeđe) - posoljene tijekom kuhanja, 250 ml meko kuhane smeđe leće (ili slanutka) - posoljeno tijekom kuhanja, 2 naribane mrkve - na veći ribež, komad naribane brokule, 300 g krušnih mrvica, 100 g mljevenog kikirikija, 1 žlica bučinog ili sezamovog ulja, 2 žličice soli, malo papra, malo muškatnog oraščića, ulje za pečenje.

PREPUNI AROME Imotski rafioli - recept za fine kolačiće od badema i prošeka

Postupak: Sve sastojke dobro pomiješajte pa radite oblike hamburgera. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a na protvan stavite masni papir. Poslažite burgere i pecite ih dok ne porumene. Potom ih izvadite i pržite kratko na vrućem ulju dok ne dobiju hrskavu koricu.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Nap* 12.05.2022.

    Nije lose zdravije je

Komentiraj...
Vidi sve komentare