Trnavka, crni trn, divlja šljiva, grmulja ili kukinja samo su neki od drugih imena za trninu. Razgranati grm iz roda šljiva i porodice ruža smatra se pretkom današnjih kultiviranih vrsta šljiva. Rasprostranjena je u gotovo cijeloj Europi i dijelu sjeverne Afrike. Vrsta potpuno prilagođena našoj kontinentalnoj klimi prisutna je u cijeloj Hrvatskoj. Bobice trnine jeli su ljudi još u mlađem kamenom dobu, a kao voće su bile poznate i u starom Rimu.
Bobice su kiselkastog i oporog okusa, a tek prezrele, kad nekoliko puta promrznu, dobre su za jelo. Od zrelih plodova mogu se pripremati sirupi, miješane marmelade, ocat, liker, džemovi i voćne pite. Bobice u kompotima od šljiva, jabuka i krušaka poboljšavaju okus i čine ih ljekovitima. Možete ih pomiješati s ostalim bobičastim voćem u smoothie. Bobice se mogu dodati kao začin u jelima od divljači, posebno u gulaše kojima daju potrebnu tamnu boju.
Od sušenih bobica spravlja se ljekovit čaj, a ukiseljene trnine delikatesa su koja je posebno cijenjena u Francuskoj, gdje se često poslužuju kao zamjena za masline. Trnine su česti dodatak jelima u francuskoj kuhinji. U Rusiji se od plodova trnine proizvodi poznato i cijenjeno alkoholno piće - rakija trnovka.
Džem od trnine
Sastojci: 1 i 1/2 kg trnine, 500 g šećera, crno vino
Priprema: Operite bobice i prelijte ih vodom. Sutradan ocijedite vodu, razrijedite crno vino s vodom i prelijte trninu. Kuhajte dok ne omekša. Pasirajte bobice, dodajte šećer i kuhajte na laganoj vatri još oko pola sata miješajući dok ne postignete željenu gustoću. Džem izlijte u tople sterilizirane staklenke te čuvajte na hladnom i tamnome mjestu.
Bobičasti smoothie
Sastojci: dl hladne vode, 3 dl bademovog mlijeka, žlica chia sjemenka, 1/2 žlice bobica trnine, šalica jagoda i malina, menta
Priprema: Stavite vodu i chia sjemenke u zdjelu. Neka odstoje oko deset minuta i povremeno ih promiješajte. Očišćeno voće, mlijeko i bobice trnine izmiješajte u blenderu. Raspodijelite chia sjemenke u dvije čaše, prelijte ih pasiranim voćem iz blendera i ukrasite listovima mente.
Marinirane bobice
Sastojci: 250 g bobica trnina, 1/2 l vinskog ili jabučnog octa, malo šećera, 2 žlica meda, par zrna crnog papra, 1/4 žličice korijandera
Priprema: Bobice operite i očistite te ih stavite u staklenku i zalijte octom. Dodajte šećer, med, zrna crnog papra i korijander. Staklenku čuvajte na tamnome mjestu i nakon mjesec dana kiseljenja plodove trnine poslužite uz dodatak jelima, a možete i umjesto maslina.