To je to što me zanima!

Od koncipiranja do izgradnje: Mudar investitor inzistirat će na suradnji raznih inženjera

Svjetujemo vam da se ne upuštate u izgradnju niskoenergetske kuće bez okupljanja dobrog tima inženjera jer će svaki od njih pridonijeti vlastitom ekspertizom i perspektivom, što će u konačnici rezultirati sveobuhvatnim pristupom izgradnji
Vidi originalni članak

U svijetu se sve više veliča individualnost, a potiskuje timski rad. Za inženjerstvo je to posebno opasno, jer iz upotrebljavanja novih tehnologija proizlazi snažna potreba za suradništvom i multidisciplinarnošću. U davnoj prošlosti, graditelji su bili sve u jednom - arhitekti, stvaratelji i građevinari. Danas je podjela stručnosti daleko šira nego prije, a svaka specijalnost ima subspecijalnosti.

Suradnja je ključ uspjeha

Građevinski projekti, a pogotovo kada je riječ o niskoenergetskim kućama, koje su tek u zamahu, ne mogu postojati bez suradnje među raznim inženjerskim strukama. Mudri investitori će inzistirati na redovitim koordinacijama na kojima će se izmjenjivati mišljenja i usklađivati strojarstvo s elektrotehnikom, građevinska struka s arhitekturom i tako dalje. Sve od koncipiranja kuće do projektiranja i izgradnje.

Gradnja niskoenergetske kuće ne počinje zabijanjem lopate u zemlju, nego traženjem optimalnog rješenja grijanja i hlađenja u projektantskom uredu, vodeći pritom računa o oblikovanju, prostoru, stabilnosti i sigurnosti. Proizvođači opreme imaju specifične zahtjeve za srodne instalacije, položaje opreme ili pohrane i održavanja.

Važan je integrirani i sveobuhvatni pristup

Za uspješnu izgradnju, važan je integrirani pristup u kojem sudjeluje inženjerski tim sastavljen od različitih struka. Svatko od inženjera ima svoju specijalizaciju i pristupa izgradnji s nekim drugačijim pogledom. Upravo ta raznolikost perspektiva pruža prednosti u postizanju ciljeva energetske učinkovitosti.

Naime, svaka inženjerska struka ima specifična znanje i vještine koje doprinose energetskoj učinkovitosti kuće. Na primjer, ovlašteni inženjer građevinarstva se fokusira na izbor materijala s visokom toplinskom izolacijom, dok inženjer strojarstva brine i projektira sustave grijanja i hlađenja koji koriste obnovljive izvore energije. Stručnjaci za elektrotehniku se paralelno bave integracijom pametnih sustava za upravljanje energijom, a inženjeri za okoliš mogu pružiti smjernice o održivom korištenju prirodnih resursa.

Dakle, dobra suradnja inženjerskog tima omogućuje međusobno dijeljenje znanja, iskustava i ideja. I nemojte misliti da se takav tim ne isplati jer svaki od tih inženjera donosi vlastitu ekspertizu i perspektivu, što u konačnici rezultira sveobuhvatnim pristupom izgradnji niskoenergetske kuće.

Voditelj projekta gradnje objedinjuje tim

Kod gradnje klasičnih kuća, arhitekt je bio glavni sugovornik za investitora. Kod niskoenergetskih kuća, građevinski stručnjak objedinjuje u timu arhitekta, inženjere strojarstva i elektrotehničara jer kuće postaju sve više postrojenja za uštedu i proizvodnju energije, a sve manje ljuske u kojima se samo boravi.

Umjesto koordinacija s cijelim inženjerskim timom, investitor može putem voditelja projekta gradnje objediniti sve inženjerske aspekte i angažmane potrebne za uspješnu realizaciju projekta. Pritom nijedna inženjerska stručnost nije zapostavljena, nego je preusmjerena na investitora, njegove želje i konkretni aspekt prema jasno definiranim zadaćama struke.

Primjerice, dobro koordinirani tim može iskoristiti prednosti pasivne solarne arhitekture, optimalno rasporediti otvore za prirodnu ventilaciju i prilagoditi prostor za instalaciju solarnih panela. Kompetencije inženjera potrebne specifično za niskoenergetske kuće odnose se na dobro poznavanje i iskustvo s energetskom učinkovitosti. Posebna pažnja posvećuje se analizi energetskih potreba kuće, izradi simulacija energetskih performansi i identifikaciji mjera za smanjenje potrošnje energije. Ulazni podaci za ove analize su podaci o konstrukciji, sustavima za grijanje, hlađenje, ventilaciju i pripremu tople vode te materijalima kako bi pravilno procijenili energetske performanse kuće.

Kad bi postojao jedini savjet za uspješnu realizaciju niskoenergetske kuće, taj bi bio: inzistirajte na suradnji svih inženjerskih struka pri projektiranju, opremanju i izgradnji kuće.

 

Maja-Marija Nahod izvanredna je profesorica na Građevinskom fakultetu. Uže područje interesa joj je strateško planiranje, BiM i održavanje projekata, planiranje, praćenje i upravljanje projektima, građevinska regulativa. 

Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partneri na projektu su ROCKWOOL, ARISTON, WINDOR I PPS GALEKOVIĆ. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare