Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Od koncipiranja do izgradnje: Mudar investitor inzistirat će na suradnji raznih inženjera

Od koncipiranja do izgradnje: Mudar investitor inzistirat će na suradnji raznih inženjera
4

Svjetujemo vam da se ne upuštate u izgradnju niskoenergetske kuće bez okupljanja dobrog tima inženjera jer će svaki od njih pridonijeti vlastitom ekspertizom i perspektivom, što će u konačnici rezultirati sveobuhvatnim pristupom izgradnji

VIDEO

U svijetu se sve više veliča individualnost, a potiskuje timski rad. Za inženjerstvo je to posebno opasno, jer iz upotrebljavanja novih tehnologija proizlazi snažna potreba za suradništvom i multidisciplinarnošću. U davnoj prošlosti, graditelji su bili sve u jednom - arhitekti, stvaratelji i građevinari. Danas je podjela stručnosti daleko šira nego prije, a svaka specijalnost ima subspecijalnosti.

Suradnja je ključ uspjeha

Građevinski projekti, a pogotovo kada je riječ o niskoenergetskim kućama, koje su tek u zamahu, ne mogu postojati bez suradnje među raznim inženjerskim strukama. Mudri investitori će inzistirati na redovitim koordinacijama na kojima će se izmjenjivati mišljenja i usklađivati strojarstvo s elektrotehnikom, građevinska struka s arhitekturom i tako dalje. Sve od koncipiranja kuće do projektiranja i izgradnje.

Gradnja niskoenergetske kuće ne počinje zabijanjem lopate u zemlju, nego traženjem optimalnog rješenja grijanja i hlađenja u projektantskom uredu, vodeći pritom računa o oblikovanju, prostoru, stabilnosti i sigurnosti. Proizvođači opreme imaju specifične zahtjeve za srodne instalacije, položaje opreme ili pohrane i održavanja.

Four,Engineers,In,Team,Making,A,Discussion,At,Construction,Site

Važan je integrirani i sveobuhvatni pristup

Za uspješnu izgradnju, važan je integrirani pristup u kojem sudjeluje inženjerski tim sastavljen od različitih struka. Svatko od inženjera ima svoju specijalizaciju i pristupa izgradnji s nekim drugačijim pogledom. Upravo ta raznolikost perspektiva pruža prednosti u postizanju ciljeva energetske učinkovitosti.

Naime, svaka inženjerska struka ima specifična znanje i vještine koje doprinose energetskoj učinkovitosti kuće. Na primjer, ovlašteni inženjer građevinarstva se fokusira na izbor materijala s visokom toplinskom izolacijom, dok inženjer strojarstva brine i projektira sustave grijanja i hlađenja koji koriste obnovljive izvore energije. Stručnjaci za elektrotehniku se paralelno bave integracijom pametnih sustava za upravljanje energijom, a inženjeri za okoliš mogu pružiti smjernice o održivom korištenju prirodnih resursa.

Dakle, dobra suradnja inženjerskog tima omogućuje međusobno dijeljenje znanja, iskustava i ideja. I nemojte misliti da se takav tim ne isplati jer svaki od tih inženjera donosi vlastitu ekspertizu i perspektivu, što u konačnici rezultira sveobuhvatnim pristupom izgradnji niskoenergetske kuće.

Concept,Comparison,Between,Normal,House,And,Low,Consumption,House,With

Voditelj projekta gradnje objedinjuje tim

Kod gradnje klasičnih kuća, arhitekt je bio glavni sugovornik za investitora. Kod niskoenergetskih kuća, građevinski stručnjak objedinjuje u timu arhitekta, inženjere strojarstva i elektrotehničara jer kuće postaju sve više postrojenja za uštedu i proizvodnju energije, a sve manje ljuske u kojima se samo boravi.

Umjesto koordinacija s cijelim inženjerskim timom, investitor može putem voditelja projekta gradnje objediniti sve inženjerske aspekte i angažmane potrebne za uspješnu realizaciju projekta. Pritom nijedna inženjerska stručnost nije zapostavljena, nego je preusmjerena na investitora, njegove želje i konkretni aspekt prema jasno definiranim zadaćama struke.

Primjerice, dobro koordinirani tim može iskoristiti prednosti pasivne solarne arhitekture, optimalno rasporediti otvore za prirodnu ventilaciju i prilagoditi prostor za instalaciju solarnih panela. Kompetencije inženjera potrebne specifično za niskoenergetske kuće odnose se na dobro poznavanje i iskustvo s energetskom učinkovitosti. Posebna pažnja posvećuje se analizi energetskih potreba kuće, izradi simulacija energetskih performansi i identifikaciji mjera za smanjenje potrošnje energije. Ulazni podaci za ove analize su podaci o konstrukciji, sustavima za grijanje, hlađenje, ventilaciju i pripremu tople vode te materijalima kako bi pravilno procijenili energetske performanse kuće.

Unity,And,Teamwork,Concept.,Team,Standing,Hands,Together.,Professional,Mechanical

Kad bi postojao jedini savjet za uspješnu realizaciju niskoenergetske kuće, taj bi bio: inzistirajte na suradnji svih inženjerskih struka pri projektiranju, opremanju i izgradnji kuće.

 

Maja-Marija Nahod izvanredna je profesorica na Građevinskom fakultetu. Uže područje interesa joj je strateško planiranje, BiM i održavanje projekata, planiranje, praćenje i upravljanje projektima, građevinska regulativa. 

passica_ndt

Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partneri na projektu su ROCKWOOL, ARISTON, WINDOR I PPS GALEKOVIĆ. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti
Birajte najbolje

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti

Važno je odabrati kvalitetna stakla s dobrim sposobnostima zadržavanja topline i zvučne izolacije, odnosno osigurati adekvatno održavanje topline unutar prostorija. Izolacija ovisi o materijalu od kojeg je prozor napravljen
Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?
BIRAJTE KVALITETU

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline...