To je to što me zanima!

Od njega rade ljubavne napitke: Indijanska lula je cvijet kakav niste vidjeli, zovu ga i duhom

Budući da nema klorofil i ne ovisi o fotosintezi, ova biljka bez problema uspijeva u najmračnijim dijelovima šume gdje obitava u suživotu s gljivama, a od tog suživota koristi imaju obje strane
Vidi originalni članak

Iako se na prvu može činiti da se radi o nekoj vrsti gljive, ova rijetka i neobična biljka (Monotropa uniflora) je cvijet iz porodice borovnica čiji miris podsjeća na vaniliju.

POGLEDAJTE VIDEO o bumbarima koji spavaju u cvijeću:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Raste najčešće u sjevernim predjelima Amerike, a tamošnje stanovništvo je naziva - indijanskom lulom ili biljkom duhom. 

Može se pronaći i u nekim dijelovima Azije i Europe, a u našim krajevima se zove - bezlistac. Uglavnom je prozirno bijele boje, a vrlo rijetko bude lagano ružičaste ili crvene. Oprašuju ga insekti. 

BILJNI LIJEK Ljekovita čuvarkuća: Pomoći će kod upale uha, grla te mučnine

Budući da nema klorofil i ne ovisi o fotosintezi, ova biljka bez problema uspijeva u najmračnijim dijelovima šume gdje obitava u suživotu s gljivama, a od tog suživota koristi imaju obje strane. Bezlistac od gljiva dobiva minerale i ostalo potrebno za rast, a daje ono što je gljivama potrebno. 

Neki narodi upotrebljavaju je za izradu napitaka - od ljubavnih do onih koji pomažu kod nekih zdravstvenih tegoba, na primjer, kod kašlja. Od ovog cvijeta izrađuju i ulje za smirenje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare