To je to što me zanima!

Od ruševine do eko kuće: Naša vila 'Milica' je najbolja u Europi

Ruševinu koju je nona ostavila u naslijeđe Franku Sifari postala je ekološki prihvatljiva kuća, a bila je bez vode i struje. Renovirali su je četiri godine, a turisti je obožavaju zbog karaktera
Vidi originalni članak

Eko kuća Villa Milica, smještena u srcu Istre, u selu Šajini u općini Barban, može se pohvaliti prestižnom titulom najbolje eko kuće u Europi za 2018. godinu. Vila je obiteljsko nasljeđe, a ime je dobila po pokojnoj noni Milici.

- To je bila ruševina koju mi je nona ostavila u nasljeđe, a kako je cijela obitelj ekološki osviještena, to smo nastavili živjeti i kroz Villu Milicu. Riječ je o staroj kamenoj kući koja je zadržala izvorne elemente i motive, poštujući tradiciju i prirodu, te smo je učinili ekološki prihvatljivom. Kuća je desetak godina čekala priliku da se renovira, a bila je doslovno ruševina bez struje i vode, stara osamdesetak godina - kaže vlasnik Franko Sifari.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Godine 2012. počelo je renoviranje. Ideja je bila da se renovira u tradicionalnom, istarskom štihu, uz upotrebu kamena i drva, dodaje vlasnik ove ekološke kuće.

Renoviranje je trajalo gotovo četiri godine, a kad su počeli s iznajmljivanjem, privukli su klijentelu koja umjesto modernog uređenja i blizine mora traži mir sela, zelenilo i tradiciju koju obitelj Sifari nudi. Priznaje kako nije htio štedjeti na uređenju, materijalima i opremi, a gosti to itekako prepoznaju.

Gosti traže mir

- Gosti koji su dolazili tražili su da im se omogući selekcija otpada jer oni to imaju kod kuće. Statistika nam pokazuje da su nam najčešći gosti s njemačkoga govornog područja, nešto njih iz zapadne Europe, a svi dolaze iz urbanih sredina, pa žele na godišnjem odmoru doći u ruralnu sredinu okruženu zelenilom i mirom. Ruralni turizam se počeo razvijati podjednako kao i turizam vezan uz blizinu mora. Kuća ima dva puta po 65 četvornih metara, smještenih na dvije etaže, te tri sobe, dva WC-a, dnevni boravak, kuhinju koja je ručno zidana, a ne kupljena, a pločice su stare stotinu godina. Kuća ima šest ležaja plus dva pomoćna. Imamo i skromnu okućnicu od dvjestotinjak kvadrata koju gosti obožavaju - ispričao je Sifari.

Turisti biraju boravak u Villi Milici jer “ima karakter”. No što je sve trebalo učiniti za nagradu najbolje eko kuće?

- To je zato što smo još 2016. godine ušli u program eko certificiranja objekata u smislu održivog turizma te je Villa Milica među prvima dobila certifikat. Za certifikat se morao zadovoljiti niz kriterija: od LED rasvjete, odvojenog sakupljanja otpada, potrošnje električne energije, redukcije vode, upotrebe ekoloških kemikalija, ubrusa od papira s oznakom eco friendly, reduciranja plastike na najmanju moguću mjeru, korištenja prirodnih materijala, recikliranja starog namještaja... - objasnio je Sifari.

ŠTEDNJA ZLATA VRIJEDI Ekološki domovi: LED žarulje i trostruki prozori čuvaju okoliš

Naš put je održivi turizam

Plastične ležaljke za sunce zamijenili su drvenima koje se redovito održavaju bojama na bazi vode, a pazilo se na svaki detalj kako kuća ne bi imala negativan utjecaj na prirodu.

U taj posao su ušli jer u njega vjeruju do srži, a koliko je upravo Villa Milica tražena pokazuje podatak da je popunjena šest mjeseci unaprijed.

- Naš cilj nije cjelogodišnji turizam. Fokusirali smo se na period od travnja do listopada i tu želimo ostvariti dobre rezultate, ali je cilj i podići kvalitetu smještaja. Gosti su voljni platiti i malo više novca za naš smještaj, čak i više nego za smještaj koji nije certificiran u smislu održivog turizma. Podržavam taj put koji nije put masovnog turizma i apartmanizacije - rekao je Sifari.

ŠTEDITE PAMETNO Perite se ekološki: Kupka troši 4 puta više vode od tuširanja

Reakcije klijenata su i više nego odlične, a mnogi se iznova vraćaju svake godine i preporučuju ih prijateljima. Sifari na kraju kaže kako sve rade obiteljski, pa tako dočekuju i ispraćaju goste osobno te su im na usluzi cijelo vrijeme. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 8

  • alice111 12.02.2020.

    predivno

  • 12.02.2020.

    Takvih i lijepsih u cijeloj Istri ima na tisuce. Naravno, govorimo o starim kamenim kucama...Nista posebno.

  • 12.02.2020.

    mene samo zanima koliko su ulozili u renoviranje mogu si misliti, par miliona kuna

Komentiraj...
Vidi sve komentare