Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Od ruševine do eko kuće: Naša vila 'Milica' je najbolja u Europi

Od ruševine do eko kuće: Naša vila 'Milica' je najbolja u Europi
4

Ruševinu koju je nona ostavila u naslijeđe Franku Sifari postala je ekološki prihvatljiva kuća, a bila je bez vode i struje. Renovirali su je četiri godine, a turisti je obožavaju zbog karaktera

Eko kuća Villa Milica, smještena u srcu Istre, u selu Šajini u općini Barban, može se pohvaliti prestižnom titulom najbolje eko kuće u Europi za 2018. godinu. Vila je obiteljsko nasljeđe, a ime je dobila po pokojnoj noni Milici.

- To je bila ruševina koju mi je nona ostavila u nasljeđe, a kako je cijela obitelj ekološki osviještena, to smo nastavili živjeti i kroz Villu Milicu. Riječ je o staroj kamenoj kući koja je zadržala izvorne elemente i motive, poštujući tradiciju i prirodu, te smo je učinili ekološki prihvatljivom. Kuća je desetak godina čekala priliku da se renovira, a bila je doslovno ruševina bez struje i vode, stara osamdesetak godina - kaže vlasnik Franko Sifari.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:16

Godine 2012. počelo je renoviranje. Ideja je bila da se renovira u tradicionalnom, istarskom štihu, uz upotrebu kamena i drva, dodaje vlasnik ove ekološke kuće.

Renoviranje je trajalo gotovo četiri godine, a kad su počeli s iznajmljivanjem, privukli su klijentelu koja umjesto modernog uređenja i blizine mora traži mir sela, zelenilo i tradiciju koju obitelj Sifari nudi. Priznaje kako nije htio štedjeti na uređenju, materijalima i opremi, a gosti to itekako prepoznaju.

Gosti traže mir

- Gosti koji su dolazili tražili su da im se omogući selekcija otpada jer oni to imaju kod kuće. Statistika nam pokazuje da su nam najčešći gosti s njemačkoga govornog područja, nešto njih iz zapadne Europe, a svi dolaze iz urbanih sredina, pa žele na godišnjem odmoru doći u ruralnu sredinu okruženu zelenilom i mirom. Ruralni turizam se počeo razvijati podjednako kao i turizam vezan uz blizinu mora. Kuća ima dva puta po 65 četvornih metara, smještenih na dvije etaže, te tri sobe, dva WC-a, dnevni boravak, kuhinju koja je ručno zidana, a ne kupljena, a pločice su stare stotinu godina. Kuća ima šest ležaja plus dva pomoćna. Imamo i skromnu okućnicu od dvjestotinjak kvadrata koju gosti obožavaju - ispričao je Sifari.

Turisti biraju boravak u Villi Milici jer “ima karakter”. No što je sve trebalo učiniti za nagradu najbolje eko kuće?

- To je zato što smo još 2016. godine ušli u program eko certificiranja objekata u smislu održivog turizma te je Villa Milica među prvima dobila certifikat. Za certifikat se morao zadovoljiti niz kriterija: od LED rasvjete, odvojenog sakupljanja otpada, potrošnje električne energije, redukcije vode, upotrebe ekoloških kemikalija, ubrusa od papira s oznakom eco friendly, reduciranja plastike na najmanju moguću mjeru, korištenja prirodnih materijala, recikliranja starog namještaja... - objasnio je Sifari.

Ekološki domovi: LED žarulje i trostruki prozori čuvaju okoliš
Ekološki domovi: LED žarulje i trostruki prozori čuvaju okoliš

Naš put je održivi turizam

Plastične ležaljke za sunce zamijenili su drvenima koje se redovito održavaju bojama na bazi vode, a pazilo se na svaki detalj kako kuća ne bi imala negativan utjecaj na prirodu.

U taj posao su ušli jer u njega vjeruju do srži, a koliko je upravo Villa Milica tražena pokazuje podatak da je popunjena šest mjeseci unaprijed.

- Naš cilj nije cjelogodišnji turizam. Fokusirali smo se na period od travnja do listopada i tu želimo ostvariti dobre rezultate, ali je cilj i podići kvalitetu smještaja. Gosti su voljni platiti i malo više novca za naš smještaj, čak i više nego za smještaj koji nije certificiran u smislu održivog turizma. Podržavam taj put koji nije put masovnog turizma i apartmanizacije - rekao je Sifari.

Perite se ekološki: Kupka troši 4 puta više vode od tuširanja
Perite se ekološki: Kupka troši 4 puta više vode od tuširanja

Reakcije klijenata su i više nego odlične, a mnogi se iznova vraćaju svake godine i preporučuju ih prijateljima. Sifari na kraju kaže kako sve rade obiteljski, pa tako dočekuju i ispraćaju goste osobno te su im na usluzi cijelo vrijeme. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:32
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8
'Rastala sam se od muža kad je osvojio milijune. Evo kako je toliki novac uništio naš brak'
NEOBIČNA ODLUKA

'Rastala sam se od muža kad je osvojio milijune. Evo kako je toliki novac uništio naš brak'

Svi znamo da novac ne može kupiti sreću, ali mnogima od nas mogao bi znatno olakšati život, osobito ako bi to značilo preseljenje u dom iz snova, otplatu dugova i prestanak brige oko troškova života