To je to što me zanima!

Od zatajenja srca svaki sat umre jedan čovjek u Hrvatskoj

U tijeku je javno-zdravstvena kampanja 'Nemoj da zataji' za podizanje svijesti o zatajivanju srca - bolesti za koju kažu da je najčešća zloćudna bolest današnjice
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj od zatajivanja srca boluje 80 do 100 tisuća ljudi, a među deset vodećih uzroka smrti u Republici Hrvatskoj, zatajivanje srca nalazi se na visokom sedmom mjestu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Unatoč tome, ovaj sindrom nedovoljno je prepoznat u javnosti, zbog čega se nerijetko počinje prekasno liječiti. Stoga se javno-zdravstvenom kampanjom „Nemoj da zataji“ želi ukazati na važnost sprječavanja razvoja zatajivanja srca te ranog prepoznavanja simptoma i stanja koja do njega mogu dovesti.

Zatajivanje srca je ozbiljno stanje pri kojem srce ne može ispumpati dovoljnu količinu krvi da bi zadovoljilo potrebe svih dijelova tijela za kisikom i hranjivim tvarima. Iako u Hrvatskoj od zatajivanja srca godišnje umire oko 9000 ljudi, u javnosti se često ne prepoznaje razlika između zatajivanja srca i drugih kardiovaskularnih oboljenja.

Posebnu pozornost na simptome zatajivanja srca trebaju obratiti osobe oboljele od dijabetesa, povišenog krvnog tlaka, osobe koje su preboljele srčani udar, imaju bolest koronarnih arterija ili prirođenu bolest srca. Dijabetes povećava šansu oboljenja od zatajivanja srca čak dva do pet puta.

JEDETE LI IH DOVOLJNO? Omega 3 masne kiseline: Štite od upala, smanjuju masnoću...

Javno-zdravstvena kampanja provodi se pod stručnim pokroviteljstvom Hrvatskog kardiološkog društva i Hrvatske kuće srca.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • srni106 09.12.2020.

    To je korona samo nismo znali dok nam Stožer i svjetska zdravstvena organizacija nisu otvorili oci

  • TNT2 09.12.2020.

    Dakle ovako pomalo sami sebe demantirate i hvatate u svojim lažima računica jednostavna kao dan "stožer" izvjesti danas npr. o 62 umrla uzmemo 20 koji su umrli od srca to je 42 pa onda uzmemno dnevnu stopu mortaliteta koja je u našoj zemlji cca 30 ljudi ostaje 12 pa još uzmemo od drugih malignih i drugih komplikacija cca 10 i ostaje 2 osobe koje su visoke životne dobi a možda su imale koronu pa su umrle ... narode jel imate uši,oči glavu da mislite ...

  • Brkicach2 09.12.2020.

    Znaci svaki dan treba oduzeti 24 covjeka od ukupne brojke sta su od korone u jednom danu umrli

Komentiraj...
Vidi sve komentare