Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Od zatajenja srca svaki sat umre jedan čovjek u Hrvatskoj

Od zatajenja srca svaki sat umre jedan čovjek u Hrvatskoj

U tijeku je javno-zdravstvena kampanja 'Nemoj da zataji' za podizanje svijesti o zatajivanju srca - bolesti za koju kažu da je najčešća zloćudna bolest današnjice

U Hrvatskoj od zatajivanja srca boluje 80 do 100 tisuća ljudi, a među deset vodećih uzroka smrti u Republici Hrvatskoj, zatajivanje srca nalazi se na visokom sedmom mjestu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

01:01

Unatoč tome, ovaj sindrom nedovoljno je prepoznat u javnosti, zbog čega se nerijetko počinje prekasno liječiti. Stoga se javno-zdravstvenom kampanjom „Nemoj da zataji“ želi ukazati na važnost sprječavanja razvoja zatajivanja srca te ranog prepoznavanja simptoma i stanja koja do njega mogu dovesti.

Zatajivanje srca je ozbiljno stanje pri kojem srce ne može ispumpati dovoljnu količinu krvi da bi zadovoljilo potrebe svih dijelova tijela za kisikom i hranjivim tvarima. Iako u Hrvatskoj od zatajivanja srca godišnje umire oko 9000 ljudi, u javnosti se često ne prepoznaje razlika između zatajivanja srca i drugih kardiovaskularnih oboljenja.

Posebnu pozornost na simptome zatajivanja srca trebaju obratiti osobe oboljele od dijabetesa, povišenog krvnog tlaka, osobe koje su preboljele srčani udar, imaju bolest koronarnih arterija ili prirođenu bolest srca. Dijabetes povećava šansu oboljenja od zatajivanja srca čak dva do pet puta.

Omega 3 masne kiseline: Štite od upala, smanjuju masnoću...
Omega 3 masne kiseline: Štite od upala, smanjuju masnoću...

Javno-zdravstvena kampanja provodi se pod stručnim pokroviteljstvom Hrvatskog kardiološkog društva i Hrvatske kuće srca.