To je to što me zanima!

Odličan trening: Skakanjem preko užeta do savršene guze

Minus i plus: Preskakanje užeta razvija koordinaciju te pomaže mršavljenju, no ako niste u formi, ne rabite ga za zagrijavanje nego kao zamjenu za kardiovježbe
Vidi originalni članak

Uže za preskakanje globalna je sprava u kojoj rade i velike mišićne skupine na nogama poput listova, kvadricepsa i gluteusa, ali i manji unutarnji mišići koji se brinu kako će tijelo doskočiti i kako će se ponovno odraziti, objašnjava osobni trener Branimir Vajda.

I ruke, dodaje, rade kontrolirajući brzinu te smjer konopa. Zato preskakanje užeta razvija koordinaciju, elastičnost, pomaže mršavljenju te kao aerobna aktivnost jača pluća i srce. Glavna zadaća užeta je postizanje veće elastičnosti tetiva jer je kod preskakanja najviše opterećen tetivno-zglobni aparat. Stoga nakon preskakanja nije potrebno istezanje. Ljudima koji su u dobroj formi i vrhunskim sportašima uže služi za zagrijavanje, no za rekreativce koji nisu u tako dobroj formi odlično je kao metoda za podizanje potrošnje energije tijekom treninga. 

- Uvrstite ga u glavni dio treninga kao zamjenu za kardiovježbe. Nakon klasičnog zagrijavanja možete napraviti dvije serije trbušnjaka pa preskakati uže dvije, tri minute te ponovno odraditi seriju vježbi za drugu mišićnu grupu - savjetuje trener Branimir Vajda. 

Upitali smo ga i koliko se smije preskakati uže u komadu. 

- Kada u listovima dobijete osjećaj tvrdoće, stanite sa skakanjem - upozorava Vajda.

Aktivnosti poput ove koje stvaraju velike sile u zglobno tetivnom aparatu treba izvoditi u simetrali kako bi se smanjila mogućnost od ozljede. Kod neasimetričnih doskoka sile se prenose s unutarnje ili vanjske strane nogu te izazivaju prijenos sile na diskove što svakako treba izbjeći. Valja upamtiti i da je efikasnije preskakati uže bosih nogu jer se tako vježba fina motorika. Imate li problema s koljenom, skočnim zglobom ili kralježnicom, izbjegavajte uže.

Simetrija je važna 

Lijeva i desna strana neka budu jednako opterećene. Skakućite zato na obje noge. 

Pozor, doskok 

Svaki doskok trebali biste amortizirati na skočnim zglobovima i u koljenima. 

Dužina užeta 

Stanite skupljenih stopala na uže. Ručke neka vam budu u visini kukova.

Primjer treninga 

  • 1. Laganim tempom preskači konop, svakih 60 sekundi ubrzaj tempo deset posto. Ponavljaj do osam minuta.
  • 2. Isteži mišiće nogu 60 sekundi.
  • 3. U raskoraku kruži konopom oko tijela te prebacuj težište s jedne nogu na drugu. Ponavljaj 120 sekundi.
  • 4. Preskači vijaču s promjenom tempa. Odnos maksimalnog i laganog preskakanja u sekundama treba biti: 90-30, 75-30, 60-30, 45-30, 30-30, 45-30, 60-30, 75-30, 90-30 (odnosno 90 sekundi maksimalno - 30 sekundi lagano, 75 sekundi maksimalno - 30 sekundi lagano i tako dalje). Preskačite vijaču 14 minuta i pazi da ti puls ne prelazi 160 otkucaja u minuti.
  • 5. Napravi vježbe istezanja za cijelo tijelo.

Posebna ponuda 

Uže za preskakanje xplorer s ergonomijskim gumiranim drškama po cijeni od 29,99 kn možete nabaviti na Mondo.hr ili naručiti na 0800 44 68. 

Idi na 24sata

Komentari 40

  • dan33 17.12.2014.

    ne kuzim??? znaci ako budem preskakao uze da cu dobiti savrsene guze od Kim?

  • ojdimidojdimi 14.12.2014.

    užetom po guzi do savršene guze, i oni su tako mislili samo ne smiju napisati......................................

  • prajdali 14.12.2014.

    Iako izgleda jednostavno i "ofucano"prekakanje užeta je sjajna vježa koja aktivira skoro sve mišiće i uradi u nama dar-mar.Ako se radi često,to je prava stvar.Ipak meni je najdraže lagano trčanje šumskim stazama.

Komentiraj...
Vidi sve komentare