To je to što me zanima!

Odlični deserti: Čokoladni tart s kruškama, crumble i fondue

Kruške su toliko podatne da ih možete kombinirati u svim vrstama deserata, od prevrnutih kolača s kruškama do cheesecakea i crumblea. Osvježavaju baš uvijek
Vidi originalni članak

Kruške će dati slastan okus tradicionalnim jelima od krumpira. Tako možete na ploške narezati jednake količine krumpira i krušaka, posložiti ih, preliti vrhnjem i zapeći. Pireu od krumpira također možete dodati malo kuhanih krušaka, začiniti ga paprom i poslužiti kao prilog. Kruške se slažu s jelima od peradi, osobito puretinom i pilećim bijelim mesom. Uz juneće i svinjske odreske možete poslužiti umak od krušaka i meda začinjen balzamičnim octom i paprom. 

U juhama i kremastim umacima kruška se odlično slaže s celerom. Pasirane kruške možete dodati i smjesi za kruh, koji će biti osobito ukusan ako ga začinite listićima svježeg ružmarina. U desertima i salatama kruška se često kombinira s orasima ili bademima. A kolači od jabuka biti će naročito slasni ako se dio zamijeni kruškama.

Čokoladni tart s kruškama

Tijesto: 320 g brašna, 60 g kakaa, 160 g šećera, prstohvat soli, 160 g hladnog maslaca, 2 jaja 

Nadjev: 270 g tamne čokolade, 60 g maslaca, 1, 1/4 šalice, 150 ml slatkog vrhnja, 4 jaja, 3-4 kruške

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pomiješajte brašno, šećer, sol, kakao i maslac dok ne dobijete mrvice. Umiješajte istučena jaja i miksajte dok se sastojci ne izjednače. Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne postane glatko. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 10 minuta. Razvaljajte tijesto na debljinu od cca 3 mm. Namastite okrugli lim za pite američkog tipa. Stavite tijesto u njega i vratite u frižider na 15 minuta. Pecite 10 minuta, odstranite višak pa ponovo pecite 10 minuta. Ostavite da se ohladi. 

Smanjite pećnicu na 160 °C. 

Čokoladu i maslac zagrijte na pari. Dodajte slatko vrhnje i miješajte dok ne postane glatko. Ostavite da se kratko ohladi i umiješajte jaja. 

Kruške ogulite, izvadite srčiku i prerežite na pola. Položite kruške na tijesto sa zaobljenom stranom prema gore. Prelijte smjesu sa čokoladom preko krušaka, poravnajte i pecite još 25 minuta. Izvadite i hladite u hladnjaku dok potpuno ne postane hladno. 

Crumble s kruškama i višnjama

Sastojci: 2-4 kruške (ovisno o veličini), oguljene i nasjeckane na komadiće, 2 žlice šećera, 150 g višanja, 5 žlica brašna, 50 g maslaca, 4 žlice smeđeg šećera, 1 žlica zobenih pahuljica, 1/2 žlice mljevenog cimeta

Priprema: Zagrijte pećnicu. U pleh srednje veličine poredajte polovicu krušaka i višanja, pospite s dvije žlice šećera te dodajte ostatak krušaka. Za tijesto pomiješajte rukama brašno, šećer i maslac dok ne dobijete smjesu nalik mrvicama. Dodajte pahuljice i cimet te promiješajte. Pospite preko voća. Pecite 25-30 minuta dok mrvice ne postanu zlatno-smeđe.

Krušni desert s kruškama

Sastojci: oko 500 g starog integralnoga kruha, 4 jaja, 3/4 šalice šećera, 2 šalice mlijeka, 2 šalice vrhnja, 2 žlice ruma, 2 žličice ekstrakta vanilije, 1/2 žličice soli, prstohvat muškatnog orašćića, 500 g krušaka, 1 1/2 šalice prženih oraha, šlag

Priprema: Pomiješajte mlijeko, vrhnje, jaja, šećer, rum, vaniliju, sol i muškatni orašćić. Kruh narežite na kocke, kruške na kriške i stavite u vatrostalnu posudu. Prelijte smjesom od mlijeka i jaja. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva jedan sat. Poslužite u velikim šalicama ili zdjelicama posutom cimetom, šećerom i prženim orasima.

Svježi sir s voćem

Sastojci: kruška, jabuka, 2 žlice limunova soka, 150 g svježeg sira, malo mineralne vode, vanilin šećer, malo mljevenih klinčića, malo cimeta, 2 žličice grožđica

Recept: Jabuku i krušku narežite na četvrtine i izvadite srčiku. Odrežite po dvije tanke ploške za ukrašavanje, a ostalo krupno naribajte. Naribano voće i ploške izmiješajte s limunovim sokom da ne potamne. Glatko izmiješajte sir i mineralnu vodu pa ih začinite vanilin šećerom, klinčićima i cimetom. Dobro izmiješjate svježi sir i naribano voće pa ih razdijelite u dvije zdjelice ili u duboke tanjure. Ukrasite ih ploškama kruške i jabuke i posipajte grožđicama.

Čokoladni fondue od kruške 

Sastojci: 200 g nasjeckane čokolade za kuhanje, 125 ml vode, 50 g šećera, 300 g krušaka narezanih na kriške

Priprema: Čokoladu stavite u vatrostalnu posudu koju ćete postaviti iznad posude pune vruće vode. Lagano zagrijavajte vodu sve dok se čokolada ne otopi. Maknite s vatre još držeći posudu s čokoladom nad vodom. U drugoj posudi izmiješajte 125 ml vode i šećer pa mješavinu kuhajte 5 minuta. Šećerni sirup lagano ulijte u čokoladu pa miješajte dok smjesa ne postane glatka. Ulijte u posudu za fondue ili u toplu zdjelu te umačite kruške u topljenu čokoladu.

Kruške punjene orasima

Sastojci: 4 čvrste kruške, 1/4 šalice grožđica, 2/3 šalice sjeckanih oraha, 1 i 1/2 žlice šećera, žlica limunova soka, 1/2 šalice vode

Priprema: Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U zdjelici pomiješajte grožđice, orahe, šećer i limunov sok te dobro promiješajte. Prepolovite kruške i izdubite im središte. Napunite ih smjesom od oraha. Stavite u vatrostalnu posudu i podlijte vodom u kojoj ste rastopili žličicu šećera. Pecite pokriveno poklopcem ili folijom oko 1 sat i 15 minuta ili dok kruške ne omekšaju tako da ih lako možete probosti vilicom.

Kruška - kraljica svakog stola! Fini deserti i slatko-slana jela

Idi na 24sata

Komentari 1

  • prosvjetitelj 11.10.2013.

    moram ovo probati napraviti :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare