Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Odlični deserti: Čokoladni tart s kruškama, crumble i fondue

Odlični deserti: Čokoladni tart s kruškama, crumble i fondue
5

Kruške su toliko podatne da ih možete kombinirati u svim vrstama deserata, od prevrnutih kolača s kruškama do cheesecakea i crumblea. Osvježavaju baš uvijek

VIDEO

Kruške će dati slastan okus tradicionalnim jelima od krumpira. Tako možete na ploške narezati jednake količine krumpira i krušaka, posložiti ih, preliti vrhnjem i zapeći. Pireu od krumpira također možete dodati malo kuhanih krušaka, začiniti ga paprom i poslužiti kao prilog. Kruške se slažu s jelima od peradi, osobito puretinom i pilećim bijelim mesom. Uz juneće i svinjske odreske možete poslužiti umak od krušaka i meda začinjen balzamičnim octom i paprom. 

U juhama i kremastim umacima kruška se odlično slaže s celerom. Pasirane kruške možete dodati i smjesi za kruh, koji će biti osobito ukusan ako ga začinite listićima svježeg ružmarina. U desertima i salatama kruška se često kombinira s orasima ili bademima. A kolači od jabuka biti će naročito slasni ako se dio zamijeni kruškama.

Čokoladni tart s kruškama

Tijesto: 320 g brašna, 60 g kakaa, 160 g šećera, prstohvat soli, 160 g hladnog maslaca, 2 jaja 

Nadjev: 270 g tamne čokolade, 60 g maslaca, 1, 1/4 šalice, 150 ml slatkog vrhnja, 4 jaja, 3-4 kruške

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pomiješajte brašno, šećer, sol, kakao i maslac dok ne dobijete mrvice. Umiješajte istučena jaja i miksajte dok se sastojci ne izjednače. Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne postane glatko. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 10 minuta. Razvaljajte tijesto na debljinu od cca 3 mm. Namastite okrugli lim za pite američkog tipa. Stavite tijesto u njega i vratite u frižider na 15 minuta. Pecite 10 minuta, odstranite višak pa ponovo pecite 10 minuta. Ostavite da se ohladi. 

Smanjite pećnicu na 160 °C. 

Čokoladu i maslac zagrijte na pari. Dodajte slatko vrhnje i miješajte dok ne postane glatko. Ostavite da se kratko ohladi i umiješajte jaja. 

Kruške ogulite, izvadite srčiku i prerežite na pola. Položite kruške na tijesto sa zaobljenom stranom prema gore. Prelijte smjesu sa čokoladom preko krušaka, poravnajte i pecite još 25 minuta. Izvadite i hladite u hladnjaku dok potpuno ne postane hladno. 

Crumble s kruškama i višnjama

Sastojci: 2-4 kruške (ovisno o veličini), oguljene i nasjeckane na komadiće, 2 žlice šećera, 150 g višanja, 5 žlica brašna, 50 g maslaca, 4 žlice smeđeg šećera, 1 žlica zobenih pahuljica, 1/2 žlice mljevenog cimeta

Priprema: Zagrijte pećnicu. U pleh srednje veličine poredajte polovicu krušaka i višanja, pospite s dvije žlice šećera te dodajte ostatak krušaka. Za tijesto pomiješajte rukama brašno, šećer i maslac dok ne dobijete smjesu nalik mrvicama. Dodajte pahuljice i cimet te promiješajte. Pospite preko voća. Pecite 25-30 minuta dok mrvice ne postanu zlatno-smeđe.

Krušni desert s kruškama

Sastojci: oko 500 g starog integralnoga kruha, 4 jaja, 3/4 šalice šećera, 2 šalice mlijeka, 2 šalice vrhnja, 2 žlice ruma, 2 žličice ekstrakta vanilije, 1/2 žličice soli, prstohvat muškatnog orašćića, 500 g krušaka, 1 1/2 šalice prženih oraha, šlag

Priprema: Pomiješajte mlijeko, vrhnje, jaja, šećer, rum, vaniliju, sol i muškatni orašćić. Kruh narežite na kocke, kruške na kriške i stavite u vatrostalnu posudu. Prelijte smjesom od mlijeka i jaja. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva jedan sat. Poslužite u velikim šalicama ili zdjelicama posutom cimetom, šećerom i prženim orasima.

Svježi sir s voćem

Sastojci: kruška, jabuka, 2 žlice limunova soka, 150 g svježeg sira, malo mineralne vode, vanilin šećer, malo mljevenih klinčića, malo cimeta, 2 žličice grožđica

Recept: Jabuku i krušku narežite na četvrtine i izvadite srčiku. Odrežite po dvije tanke ploške za ukrašavanje, a ostalo krupno naribajte. Naribano voće i ploške izmiješajte s limunovim sokom da ne potamne. Glatko izmiješajte sir i mineralnu vodu pa ih začinite vanilin šećerom, klinčićima i cimetom. Dobro izmiješjate svježi sir i naribano voće pa ih razdijelite u dvije zdjelice ili u duboke tanjure. Ukrasite ih ploškama kruške i jabuke i posipajte grožđicama.

Čokoladni fondue od kruške 

Sastojci: 200 g nasjeckane čokolade za kuhanje, 125 ml vode, 50 g šećera, 300 g krušaka narezanih na kriške

Priprema: Čokoladu stavite u vatrostalnu posudu koju ćete postaviti iznad posude pune vruće vode. Lagano zagrijavajte vodu sve dok se čokolada ne otopi. Maknite s vatre još držeći posudu s čokoladom nad vodom. U drugoj posudi izmiješajte 125 ml vode i šećer pa mješavinu kuhajte 5 minuta. Šećerni sirup lagano ulijte u čokoladu pa miješajte dok smjesa ne postane glatka. Ulijte u posudu za fondue ili u toplu zdjelu te umačite kruške u topljenu čokoladu.

Kruške punjene orasima

Sastojci: 4 čvrste kruške, 1/4 šalice grožđica, 2/3 šalice sjeckanih oraha, 1 i 1/2 žlice šećera, žlica limunova soka, 1/2 šalice vode

Priprema: Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U zdjelici pomiješajte grožđice, orahe, šećer i limunov sok te dobro promiješajte. Prepolovite kruške i izdubite im središte. Napunite ih smjesom od oraha. Stavite u vatrostalnu posudu i podlijte vodom u kojoj ste rastopili žličicu šećera. Pecite pokriveno poklopcem ili folijom oko 1 sat i 15 minuta ili dok kruške ne omekšaju tako da ih lako možete probosti vilicom.

Kruška - kraljica svakog stola! Fini deserti i slatko-slana jela

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku