To je to što me zanima!

Odlični grah recepti – s kiselim zeljem, suhim mesom i drugi!

Grah recepti jedni su od najtraženijih, što ne čudi s obzirom na to koliko je ukusan i sočan!
Vidi originalni članak

Osim toga sigurno ste čuli da ima puno vlakana i proteina i da se preporuča njegova konzumacija? Nije li ovo odlična namirnica? 

Naš stručni žiri presudio je da da - i zato donosimo tradicionalne, ali i one manje tradicionalne recepte. Međutim prije nego im se posvetimo (i tome kako da ih učinite što ukusnijima), donosimo 5 zanimljivih informacija koje sigurno niste znali! 

Pet znanstveno dokazanih činjenica o ovoj maloj mahunarki! 

  1. Grah je jedna od najvažnijih biljnih namirnica u vegetarijanskoj prehrani jer je bogat proteinima!  

  1. Njegov uzgoj u Europi datira još iz neolitika, a prvi zapisi o grahu kao hrani potječu iz stare Perzije i Egipta..  Pa sad vi pričajte da je za obične smrtnike… 

  1. Činjenica je da je odličan kao pomoć u snižavanju razine kolesterola i poboljšanju krvnog tlaka. Stoga bi ga definitivno bilo korisno uklopiti u jelovnik! 

  1. Koristi se u tradicionalnoj medicini za liječenje raznih stanja kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti i neke vrste raka.  

  1. Uzgoj graha može poboljšati kvalitetu tla jer veže dušik iz zraka i povećava plodnost tla!  

Ukratko, grah je puno više od obične mahunarke. Od drevnih vjerovanja, preko zabavnih umjetničkih djela i svemirskih letova, ova namirnica ima bogatu i raznoliku povijest. 

A opet kada pomislimo na njega obično je neugledan, zaboravljeni junak u svijetu hrane. Dok god nam netko ne kaže da ga priprema. Jer tada nam se često oči „cakle“ bilo da se nađe na našem tanjuru kao prilog, salata ili glavno jelo.  

No, danas ćemo se pobrinuti da dobije svu slavu koju zaslužuje!

Ukusni grah recepti uz Bonduelle 

E sada dolazi bomba! Grah recept s kiselim zeljem. Ovo je jedno je od najčešće pripremljenih jela, pogotovo u zimskom periodu godine. To ne čudi, s obzirom na to da ovo jelo odlično paše nakon napornog radnog dana ili pak dana provedenog u prirodi na svježem zraku. Kažu da se najbolje varivo jede u planinarskim domovima, a sada ga možete spremiti i Vi u svom vlastitom domu. 

Preporučuje ga se napraviti u većoj količini, kako bi se mogao jesti i sutradan. A sutradan je još ukusniji, baš kao i sarma.  

Osim uz kiselo zelje obično sprema uz dodatak sušenog mesa, suhih rebara ili kobasica. Tako da za sve ljubitelje mesa donosimo i odličan recept sa suhim mesom i slanutkom koji možete početi pripremati već sada! 

Za sve kuhare i kuharice koji vole eksperimentirati, donosimo četiri recepta u kojima možete istražiti kako ga uvrstiti u predjelo, glavno jelo, prilog i salatu uz Bonduelle crveni grah recepti! 

I na kraju nezaobilazni recept za Gravče na tavče  za istinske gurmane. 

Zašto je Borlotti odlična opcija? 

Grah borlotti je lagano hrskav izvana, a kremast iznutra, idealan je kao dodatak raznim jelima ili kao ukusno i zdravo glavno jelo.  Već činjenica da 100 g sadržava 335 kcal, 23 g bjelančevina, 2,4 g šećera i 1,23 g masti dovoljno govori da je riječ o idealnom povrću za zdravu prehranu.  

Unatoč veoma privlačnoj boji, njegove mahune nisu jestive. No zrna imaju visoku hranjivu vrijednost, primjerice visok udio albumina, željeza, kalcija, kalija, magnezija, fosfora, cinka te vitamina B1, B2 i B6. Odlično zamjenjuje unos bjelančevina životinjskog podrijetla, zbog čega je važna namirnica u vegetarijanskoj prehrani. 

Za ukusan obrok ne treba vam previše sastojaka ili začina. Dobro ga prokuhajte te ga na laganoj vatri propržite s maslinovim uljem, svježim rajčicama, češnjakom, solju i paprom. Kad se svi sastojci prožmu, uživajte u čaroliji okusa! 

A ako vam je već dosta graha, i želite da vas s njim ostavimo na miru, provjerite onda zašto je ovaj recept s cvjetačom omiljen mnogima. 

Uživajte u jednostavnoj pripremi i ukusnim jelima! 

Idi na 24sata