Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Znate li zašto se za Praznik rada jede baš grah? Tu su i tri zgodna recepta - kotlić, gravče, salata

Znate li zašto se za Praznik rada jede baš grah? Tu su i tri zgodna recepta - kotlić, gravče, salata

Grah se može pripremiti na stotine načina, a mi vam donosimo i jedan recept kako su to radile naše bake prije gotovo 60 godina. Tu je i pojašnjenje zašto ga 1. svibnja mnogi jedu

Grah se oduvijek nalazio u tanjurima sirotinje, kako seljaka tako i radničke klase pa nekako ima smisla što se jede i na Međunarodni praznik rada.

Uz tu namirnicu su odrasle generacije, jer je oduvijek bila jeftina i izdašna. Od male količine se mogao napraviti pun lonac, a kako sirovi grah ima preko 300 kalorija na 100 grama, bogat je vlaknima i ugljikohidratima, od njega se čovjek mogao dobro najesti i dobiti dodatnu snagu za teške poslove koji su bili pred njim.

POGLEDAJTE VIDEO kako je Dubioza Kolektiv čestitao Praznik rada pjesmom prije par godina:

Pokretanje videa...

Dubioza kolektiv 02:20

Nekad je priprema graha bila jednostavna - u lonac se stavio suhi grah koji je odležao preko noći pa se kuhao s malo soli, pokojim lovorovim listom i komadićem kože od slanine ili sušenom kosti. U boljim danima se u loncu našao i komad mesa, poput govedine ili pokoja kobasica. Na kraju se pravila zaprška na masti uz dodatak malo crvene paprike i češnjaka.

Danas postoji na stotine recepata s grahom i mnogi ga rado jedu. 

Donosimo vam nekoliko zgodnih recepata:

Gravče na tavče

Sastojci:

  • pola kilograma suhog graha
  • dvije velike paprike
  • tri srednje glavice luka
  • 400 grama sjeckane rajčice
  • oko pola kilograma sušenih, dimljenih rebrica ili kobasica
  • malo sušenog, mljevenog čilija
  • malo mljevene crvene paprike
  • dva lovorova lista
  • vezica peršina
  • sol
  • papar

Priprema:

Grah namočite na nekoliko sati ili dan ranije pa skuhajte. Nasjeckajte luk, propržite ga sa mljevenim čilijem pa dodajte sjeckanu papriku, kratko pržite i dodajte sjeckanu rajčicu. U to ubacite sve začine, nasjeckajte češnjak i peršin, dodajte lovor i ostavite na laganoj vatri još 10-ak minuta. Ako vam se čini previše gusto, dodajte malo vode. 

Evo kako će trgovine i šoping centri raditi na Praznik rada
Evo kako će trgovine i šoping centri raditi na Praznik rada

U to ubacite ocijeđeni grah pa sve prebacite u keramičku ili zemljanu posudu, dodajte suha rebarca pa pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta ili dok se ne zgusne. 

Češnjak je vrlo ljekovit i dobar za ublažavanje raznih tegoba, od glavobolje do hemeroida
Češnjak je vrlo ljekovit i dobar za ublažavanje raznih tegoba, od glavobolje do hemeroida

Napomene:

Ako poželite napraviti gravče na tavče sa grahom iz konzerve ili mladim grahom, tada ga prethodno ne kuhajte, već stavite u posudu sa svim ostalim sastojcima i dodajte malo vode.

Tijekom pečenja provjerite treba li dodavati još tekućine ili ne, a jelo je gotovo kada je grah mekan, a dio tekućine je ispario. Također, umjesto rebrica i kobasica možete staviti nasjeckanu slaninu, a vrlo ukusna je i vegetarijanska varijanta u kojoj mesa nema.

Grah po receptu iz 1964. godine

Ovaj recept pronašli smo u knjizi 'Suvremena prehrana i kuhanje', koja datira iz 1964. godine. Priprema traje dugo, ali isplati se čekati jer je grah pripremljen na ovaj način - fantastičan. 

Možete ga napraviti klasično u loncu, ali i u kotliću negdje u prirodi - polako će se kuhati dok se vi zabavljate s prijateljima.

Originalni recept glasi ovako:

Sastojci:

  • 3/4 kg govedine
  • 1/4 kg graha
  • 1/4 kg zelja
  • 1/4 kg mrkve
  • 1 luk
  • sol
  • paprika

Priprema:

Za ovo jelo najbolja je govedina od flama, jer je masna. Opere se i izreže na komade kao za gulaš. Grah se opere i namoči. Mrkva i zelje izrežu se, također, na komade, pa se sve složi u lonac ili kotlić, i to najprije grah, zatim meso, pa mrkva i zelje.

Napokon se doda očišćeni sitno kosani luk, sol i crvena paprika, dolije se voda i pusti kuhati tri sata.

Salata od graha

Sastojci: 

  • 300 g graha
  • velika glavica luka
  • vinski ocat - količina po ukusu
  • bučino ulje
  • sol
  • papar
Prefina tjestenina s umakom od mladoga graha i parmezana
Prefina tjestenina s umakom od mladoga graha i parmezana

Priprema: 

U lonac stavite grah koji ste prethodno namočili, ulijte vodu i kuhajte oko sat vremena. Ako koristite grah iz konzerve dovoljno ga je kuhati 10 minuta.

Ocijedite grah, pustite da se ohladi. Potom u njega dodajte sol, papar, ocat, bučino ulje i tanko narezan luk. Promiješajte i ostavite da neko vrijeme prije posluživanja kako bi se okus bio još bolji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14