Obavijesti

Lifestyle

Odlični grah recepti – s kiselim zeljem, suhim mesom i drugi!

Odlični grah recepti – s kiselim zeljem, suhim mesom i drugi!
3

Grah recepti jedni su od najtraženijih, što ne čudi s obzirom na to koliko je ukusan i sočan!

VIDEO

Osim toga sigurno ste čuli da ima puno vlakana i proteina i da se preporuča njegova konzumacija? Nije li ovo odlična namirnica? 

Naš stručni žiri presudio je da da - i zato donosimo tradicionalne, ali i one manje tradicionalne recepte. Međutim prije nego im se posvetimo (i tome kako da ih učinite što ukusnijima), donosimo 5 zanimljivih informacija koje sigurno niste znali! 

Pet znanstveno dokazanih činjenica o ovoj maloj mahunarki! 

  1. Grah je jedna od najvažnijih biljnih namirnica u vegetarijanskoj prehrani jer je bogat proteinima!  

  1. Njegov uzgoj u Europi datira još iz neolitika, a prvi zapisi o grahu kao hrani potječu iz stare Perzije i Egipta..  Pa sad vi pričajte da je za obične smrtnike… 

  1. Činjenica je da je odličan kao pomoć u snižavanju razine kolesterola i poboljšanju krvnog tlaka. Stoga bi ga definitivno bilo korisno uklopiti u jelovnik! 

  1. Koristi se u tradicionalnoj medicini za liječenje raznih stanja kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti i neke vrste raka.  

  1. Uzgoj graha može poboljšati kvalitetu tla jer veže dušik iz zraka i povećava plodnost tla!  

Ukratko, grah je puno više od obične mahunarke. Od drevnih vjerovanja, preko zabavnih umjetničkih djela i svemirskih letova, ova namirnica ima bogatu i raznoliku povijest. 

A opet kada pomislimo na njega obično je neugledan, zaboravljeni junak u svijetu hrane. Dok god nam netko ne kaže da ga priprema. Jer tada nam se često oči „cakle“ bilo da se nađe na našem tanjuru kao prilog, salata ili glavno jelo.  

No, danas ćemo se pobrinuti da dobije svu slavu koju zaslužuje!

Ukusni grah recepti uz Bonduelle 

E sada dolazi bomba! Grah recept s kiselim zeljem. Ovo je jedno je od najčešće pripremljenih jela, pogotovo u zimskom periodu godine. To ne čudi, s obzirom na to da ovo jelo odlično paše nakon napornog radnog dana ili pak dana provedenog u prirodi na svježem zraku. Kažu da se najbolje varivo jede u planinarskim domovima, a sada ga možete spremiti i Vi u svom vlastitom domu. 

Preporučuje ga se napraviti u većoj količini, kako bi se mogao jesti i sutradan. A sutradan je još ukusniji, baš kao i sarma.  

Osim uz kiselo zelje obično sprema uz dodatak sušenog mesa, suhih rebara ili kobasica. Tako da za sve ljubitelje mesa donosimo i odličan recept sa suhim mesom i slanutkom koji možete početi pripremati već sada! 

Za sve kuhare i kuharice koji vole eksperimentirati, donosimo četiri recepta u kojima možete istražiti kako ga uvrstiti u predjelo, glavno jelo, prilog i salatu uz Bonduelle crveni grah recepti! 

I na kraju nezaobilazni recept za Gravče na tavče  za istinske gurmane. 

Zašto je Borlotti odlična opcija? 

Grah borlotti je lagano hrskav izvana, a kremast iznutra, idealan je kao dodatak raznim jelima ili kao ukusno i zdravo glavno jelo.  Već činjenica da 100 g sadržava 335 kcal, 23 g bjelančevina, 2,4 g šećera i 1,23 g masti dovoljno govori da je riječ o idealnom povrću za zdravu prehranu.  

Unatoč veoma privlačnoj boji, njegove mahune nisu jestive. No zrna imaju visoku hranjivu vrijednost, primjerice visok udio albumina, željeza, kalcija, kalija, magnezija, fosfora, cinka te vitamina B1, B2 i B6. Odlično zamjenjuje unos bjelančevina životinjskog podrijetla, zbog čega je važna namirnica u vegetarijanskoj prehrani. 

Za ukusan obrok ne treba vam previše sastojaka ili začina. Dobro ga prokuhajte te ga na laganoj vatri propržite s maslinovim uljem, svježim rajčicama, češnjakom, solju i paprom. Kad se svi sastojci prožmu, uživajte u čaroliji okusa! 

A ako vam je već dosta graha, i želite da vas s njim ostavimo na miru, provjerite onda zašto je ovaj recept s cvjetačom omiljen mnogima. 

Uživajte u jednostavnoj pripremi i ukusnim jelima! 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom