To je to što me zanima!

Odredite kakav je tip zemlje u vrtu pa tek onda krenite saditi

Kad počinjete sa uzgojem, tlo je najbolje pripremiti rahljenjem na dubinu 10-20 cm. Ako se radi o težem tlu, možete ga iznimno prekopati. Gredice mogu biti raznih oblika, a položaj od sjevera prema jugu
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Preporuke iz Dumovca: Sjetite se starijih i prošećite im pse!

Kod organskog uzgoja kreće se od tla - dakle, ne hrane se biljke nego se pazi na zdravlje tla. Pritom je važno odrediti koji tip tla imate u vrtu i kako biste ga mogli poboljšati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kad počinjete sa uzgojem, tlo je najbolje pripremiti rahljenjem na dubinu 10-20 cm, da bi se zaštitili organizmi koji u njemu žive (npr. gujavice. Ako se radi o težem tlu, možete ga iznimno prekopati. Gredice mogu biti raznih oblika, a položaj od sjevera prema jugu općenito osigurava najravnomjerniju raspodjelu sunčevog svjetla. Između gredica planirajte stazice za prolaz. Tijekom rasta biljaka, tla: rahlimo, kako bismo prozračili i spriječili ishlapljivanje vode i uništili korov; prekrivamo ili zastiremo malčem.

ŠAMPON, REGENERATOR... Kako do lijepe kose? Uz zeleno povrće i što manje gadgeta

Biljke za klijanje i rast trebaju vlagu, toplinu i kvalitetnu zemlju, sitne i rahle strukture, jednakomjerno vlažnu i pognojenu. Nakon što se tlo u ožujku (ili travnju) dobro osuši, može početi sjetva na gredicama. Stara vrtlarska mudrost kaže - dok nam se vrtna zemlja lijepi za čizme, ne diramo je. Tako ne čuvamo samo obuću nego i strukturu zemlje budući da prevlažno tlo loše reagira ne prekopavanje.

Prema planu koji smo izradili, prije sjetve ili sadnje u tlo dodajemo ono što je bilju potrebno - organsko gnojivo, drveni pepeo, ljuske jajeta... 

Supstrati za sadnice

Sadnice možete sami uzgojiti u raznim posudama, malim klijalištima ili staklenicima, ovisno o količini sjemena. Kao supstrat za sijanje ne koristite običnu vrtnu zemlju, jer ona često sadrži razne štetnike, uzročnike biljnih bolesti i sjeme korova. Najbolje je uzeti prosijani kupovni univerzalni supstrat, a da ne bi bio previše hranjiv, pomiješajte ga sa trećinom pijeska ili perlita.

DOSTA JE STRESA Riskirala sve: Odrekla se velike plaće i odlučila saditi povrće

Koji tip tla se nalazi u mom vrtu?

Zemlju je najbolje odnijeti na analizu, no približne karakteristike tla možete odrediti i sami. Glinasto tlo tvrdo je i ljepljivo, pjeskovito je propusno i lako za obradu, a ilovasto se nalazi negdje u sredini. Raspitajte se i kod susjeda - koje im povrće dobro uspijeva u vrtu, a s kojim imaju problema - vrlo je vjerojatno da to ovisi o karakteristikama tla koje je, srećom, moguće poboljšati.

Što manje kopanja, to bogatiji vrt

Tlo ne obrađuju samo vrtlari, nego i sitne životinje koje u njemu žive - od gujavica (kišnih glista) do onih mikroskopskih. Dublje prekopavanje može ih uništiti.

Ne dopustite da se ljeti uhvati pokorica

VAMA NA VRATA Naručite proizvode naših ljudi: Dostavljaju povrće, meso, ribu

Tvrdi, ispucali sloj zemlje koji se stvara nakon dulje suše dodatno potiče isušivanje tla tijekom ljetnih mjeseci. Stoga tlo malčirajte ili lagano okopavajte površinu tla.

Upotrijebite kavu, ljuske jaja, drveni pepeo

Biljkama koje vole kiselo tlo (ruže, borovnica...) možete dodati malo taloga od kave, dok će biljke koje vole lužnato tlo (većina povrća) uživati u ljuskama jajeta i pepelu.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Chef objavljuje recepte za jela koja ne stoje više od 9 kuna

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Tarikom Filipovićem:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare