To je to što me zanima!

Odvojeni ili zajednički novac u braku? Često je to uzrok razvoda

Osim obiteljska, brak je i ekonomska zajednica, a upravo su financije čest uzrok njegova raspada. Studije otkrivaju negativne strane odvojenih računa muža i žene
Vidi originalni članak

Općenito gledano, parovi jednako često imaju odvojene i zajedničke račune, a bračni savjetnici ističu da su dugoročno zadovoljniji oni parovi s udruženim računom. Kod parova s odvojenim računom obično se radi o odvajanju jednake i manje svote novca za režije i hranu, dok s ostatkom novca svaki supružnik raspolaže sam i troši ga na što želi.

POGLEDAJTE VIDEO: Usporedba troškove kroz godine

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Muškarci troše više na alkohol

Prema američkom istraživanju, kod parova koji imaju odvojene financije muškarci troše i do 70 posto više novca na alkohol, obično na plaćanje pića u omiljenom kafiću. Također, muškarci koji ne opravdavaju svoje troškove supruzi češće biraju i skuplje automobile.

KAD DOĐE LOŠE 5 najvećih kušnji za svaki brak: Ili će vas ojačati ili razdvojiti

A žene na šoping...

U istoj situaciji s odvojenim financijama, žene će 60 posto novca više trošiti na šoping. Nakon rođenja djeteta, pripadnice nježnijeg spola trošit će manje novca na sebe, a više na kupovinu za dijete, pokazuju studije.

Odvojene financije nisu dobar temelj

Potpuna predanost u braku trebala bi se odražavati na sve dijelove odnosa, bilo na seksualni, financijski, obiteljski ili prijateljski aspekt. Istraživanja pokazuju da parovi koji nemaju zajedničke financije sami za sebe češće smatraju da su previše udaljeni te nesigurni u to da li njihov odnos ima dugoročnu budućnost.

REZULTATI ISTRAŽIVANJA Dokazani načini da vam veza krene u dobrom smjeru: Klimavi most, odgoda seksa i hororci

Škakljivo pitanje

Materijalni aspekt zajedničkog odnosa za mnoge je parove škakljivo pitanje, no ono zahtijeva zajednički dogovor koje odgovara objema stranama. Sebičan pristup u kojem jedan od partnera udovoljava svojim potrebama, kupujući željene stvari bez razmišljanja hoće li ostati dovoljno sredstava za zajedničke troškove ili računajući unaprijed da će druga polovica to podmiriti, indikator je većih problema u odnosu.

Najbolja polazna točka

Prema preporukama stručnjaka, postoji nekoliko načina rješavanju financijskih problema u odnosu. Važno je na početku zajedničkog života dogovoriti se oko plaćanja računa stanovanja i troškova za hranu. Treba izbjegavati stvaranje odnosa u kojem jedan od partnera glumi roditelja, a drugi dijete u financijskom smislu. Poželjno je odrediti limit zajedničke i zasebne potrošnje.

Idi na 24sata

Komentari 89

  • duš man 18.01.2021.

    zajednički, na hrpu... platiš račune, odvojiš 2 000 kn za štednju u čarapi, od ostatka skromno živiš... kaj ostane opet u čarapu....

  • anabozic_1 18.01.2021.

    Zajedno odgajaš, zajedno gradiš, zajedno ručaš, večeraš, zajedno trošite na gorivo na odjeću na djecu... Sve je to naše.. Netko više zaradi, netko manje, bitno da sa novcem rapolaže netko tko zna nego onaj što nezna.. I eto ti tajne braka i para

  • FrnjoZG 18.01.2021.

    Mislio sam da u brako svatko ima svoje novce samo u Americi, ali čitajući komentare vidim da je tako i kod nas.Kod nas, na žalost, nije dozvoljeno primati dvije plače ili penzije na isti račun, jer kako bi onda banke zaradile, a zna se tko je kome kod nas gaza: država bankama ili banke državi....Mi nismo nikada doslovno stavljali novac na hrpu, ali smo se nekako podijelili što tko financira: ona hranu, ja režije. Sve ostalo, ne računajuči manje svote (kave, cigarete, piće, jeftinije odjevni predmeti) kupuju se dogovorno i svejedno od čijih novaca. U stvari od onih kojih ima.Pretpostaviti je da i muž i žena znaju u kakovoj su financijskoj situaciji i prema tome troše.

Komentiraj...
Vidi sve komentare