To je to što me zanima!

Okus majčina mlijeka određuje koje će hranu dijete voljeti

Hranu koju majka voli, zavoljet će i dijete jer se na njen okus naviknulo u majčinom mlijeku, pa tako majke mogu utjecati na kasniju prehranu djeteta, otkrila je studija
Vidi originalni članak

Okusni pupoljci kod djece se oblikuju u dobi između drugo i petog mjeseca nakon rođenja, sukladno okusima s kojima dolaze u doticaj. Upravo ti okusi mogu utjecati na odabir omiljene hrane u kasnijem životu, otkrilo je istraživanje Medicinsko-kemijskog centra u Philadelphiji. Bebe koje su se hranile gorkasto-kiselom mliječnom formulom, u adolescentskoj dobi voljeli su slične okuse. Djeca koja su mliječnu formulu prvi puta okusila s navršenih šest mjeseci, odbili su je. 

Novorođenčad obično dobiva vrlo niske razine brašnastih sastojaka iz majčine prehrane ukoliko ih doje. Stručnjaci ističu da majke mogu obogatiti svoju prehranu voćem i povrćem, jer će se djetetovi pupoljci na njih naviknuti, zavoljeti ih i kasnije rado jesti. Ukoliko majčina prehrana nije raznolika, okus njenog mlijeka bit će jednoličan, objašnjavaju liječnici.

Tako majke mogu od vrlo rane dobi utjecati na zdravu prehranu svoje djece i njihov odabir hrane u kasnijem životu. Isto tako, hrana koju majke ne jedu može postati omražena kod djeteta jer se s njenim okusom nije prije upoznalo.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Darči 22.02.2011.

    a joj,pa kako dođu na takve glupe ideje..??

  • Plavusa131 22.02.2011.

    Joj slazem se s tobom!I ja imam dvoje djece i oboje dojila i sve jela i jedno jede skoro sve a s drugim nikako na zelenu granu s povrcem!!!Ma neznaju sta bi vise izvalili pa stalno izbacuju rezultate nekakvih glupih studija koje nemaju veze s mozgom.

  • eh pa neka je 21.02.2011.

    je moš misliti što je to istina,laž,laž,laž imam dvije curice i oba dvije dojila i sve sam jela, ali jako se puno razlikuje njihova današnja jela ,jedna voli sve i svašta a druga pola toga......tako da ovo istraživanje pada u vodu što se mene tiče!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare