Hranu koju majka voli, zavoljet će i dijete jer se na njen okus naviknulo u majčinom mlijeku, pa tako majke mogu utjecati na kasniju prehranu djeteta, otkrila je studija
Okus majčina mlijeka određuje koje će hranu dijete voljeti
Okusni pupoljci kod djece se oblikuju u dobi između drugo i petog mjeseca nakon rođenja, sukladno okusima s kojima dolaze u doticaj. Upravo ti okusi mogu utjecati na odabir omiljene hrane u kasnijem životu, otkrilo je istraživanje Medicinsko-kemijskog centra u Philadelphiji. Bebe koje su se hranile gorkasto-kiselom mliječnom formulom, u adolescentskoj dobi voljeli su slične okuse. Djeca koja su mliječnu formulu prvi puta okusila s navršenih šest mjeseci, odbili su je.
Novorođenčad obično dobiva vrlo niske razine brašnastih sastojaka iz majčine prehrane ukoliko ih doje. Stručnjaci ističu da majke mogu obogatiti svoju prehranu voćem i povrćem, jer će se djetetovi pupoljci na njih naviknuti, zavoljeti ih i kasnije rado jesti. Ukoliko majčina prehrana nije raznolika, okus njenog mlijeka bit će jednoličan, objašnjavaju liječnici.
Tako majke mogu od vrlo rane dobi utjecati na zdravu prehranu svoje djece i njihov odabir hrane u kasnijem životu. Isto tako, hrana koju majke ne jedu može postati omražena kod djeteta jer se s njenim okusom nije prije upoznalo.