To je to što me zanima!

Ona je zaista čudo: Djevojčica živi sa srcem izvan prsnog koša

Virsaviya Borun-Goncharova (11) rođena je s rijetkim stanjem koji pogađa jednu bebu na njih milijun. Iako su prognoze bile da neće preživjeti ona je danas sretna djevojčica
Vidi originalni članak

Virsaviya (11) rođena je u Rusiji sa srcem koje se razvilo izvan prsnog koša.

Njezinoj majci liječnici su rekli da će vjerojatno umrijeti tijekom trudnoće ili porođaja. Ali, ona je preživjela i danas je sretna djevojčica koja voli pjevati, plesati i igrati se s prijateljima. Zbog njezine bolesti obitelj se preselila u SAD.

POGLEDAJTE VIDEO (trikovi za sreću):

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Ona je zaista čudo i volim je takvu kakva je. Apsolutno je jedinstvena. Njezin brat, Ervin, voli se približiti njenom srcu i dodirivati ga. Misli da je njezino srce nešto čarobno i lijepo - rekla je Dari, Virsaviyina mama.

Djevojčica boluje od iznimno rijetke urođene bolesti.  Mora paziti da ne ozlijedi prsa jer bi to moglo biti ozbiljno. Da bi zaštitila srce i spriječila bilo kakve ozljede, obično nosi pokrivač za prsa.

Tijekom godina Virsaviya je provela puno vremena u bolnici, a ponekad joj treba kisik kako ne bi prenisko pao. 

- Nije joj lako živjeti sa srcem izvan tijela jer je jako izložena i krhka. Ponekad nam to izaziva tjeskobu, ali ne dopuštamo da je to koči i u čemu - dodala je njezina mama.

- Ponekad je teško kad mi je razina kisika niska i osjećam vrtoglavicu. Ali, volim ostati aktivna i pjevati i plesati sa svojim prijateljima. Moje je srce drugačije, ali čini me potpuno jedinstvenom i to volim - zaključila je Virsaviya, a piše Metro.

Komentar našeg liječnika, kardiokirurga Darka Anića

Za ovaj slučaj dobili smo komentar i našeg liječnika, kardiokirurga dr.sc. Darka Anića. Ovo stanje, kako nam kaže Anić, se zove ektopija. To je postojanje organa na mjestu gdje se normalno ne nalaze.

- Radi se o nesraštenim prsnim kostima pa nema što srce držati unutra. Obično uz to idu i neke druge bolesti - srčane i neke druge tjelesne. Nije moguće s tim živjeti jer ako ništa drugo može doći do infekcija jer je srce vani. Ovo se stanje uglavnom otkrije već u trudnoći pa bi u principu to trebalo operirati. Ako ova djevojčica nije operirana, onda je imala stvarno veliku sreću, što znači da je srce sigurno zdravo, a ako je preživjela to cijelo vrijeme bez upala onda je zbog kože koja je prekrila to područje. Naglasio je i kako je u medicini sve moguće - objasnio je Anić.

Dodao je još i da mu nije poznato da ovakvi slučajevi postoje kod nas trenutno, iako je jedan blaži postojao prije nekih 40 godina.

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • pikachuu 19.03.2021.

    A dusa mala. ..Vit ce jaka kqd naraste,a i sad je

  • 12.01.2021.

    duša hrabra ❤

  • sony33 12.01.2021.

    Zar se to ne bi moglo riješiti operacijom?

Komentiraj...
Vidi sve komentare