To je to što me zanima!

Opasna bolest iz klima uređaja puno češće pogađa muškarce

Klima uređaje treba redovito čistiti jer su pogodno tlo za razmnožavanje bakterija, plijesni i gljivica, a najopasnija je legionela, smrtonosna bakterija koju udahnemo
Vidi originalni članak

Neredovito održavanje klima uređaja dovodi do loše kvalitete zraka i neugodnih mirisa. Takav uređaj plodno je tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija, plijesni i gljivica. Udisanjem one ulaze u naše tijelo, mogu dovesti do neugodnih reakcija, kroničnih bolesti pa čak i legionarske bolesti, odnosno legionele. 

Tu bolest uzrokuje bakterija legionela i dovodi do teške upale pluća koja može biti i smrtonosna. Do infekcije dolazi ako ju u sitnim kapljicama iz klima uređaja udahnemo i bakterija završi u plućima. Zbog toga se rizičnim područjima smatraju rashladni uređaji, ali se tu bakteriju može pronaći i u fontanama, vodoskocima, ovlaživačima zraka, bazenima, ledomatima... 

Simptomi legionarske bolesti su temperatura viša od 40 stupnjeva, osjećaj hladnoće, suhi ili produktivni kašalj, prsna bol, glavobolja, malaksalost i proljev. Od nje obolijevaju sve dobne skupine, djeca vrlo rijetko, a češće stariji ljudi, posebno oni s kroničnim bolestima pluća, srca i bubrega. 

Posebno su ugroženi ljudi s oslabljenim imunološkim sustavom. Bolest je oko tri puta češća u muškaraca nego u žena, a u rizičnoj skupini su i pušači te alkoholičari. Bolest se liječi jakim antibioticima. 

Prevencija ove i ostalih bolesti je redovito čišćenje klima uređaja u prostorima i zamjena ili pranje filtera u njoj. Preporuka je to napraviti barem jednom godišnje, pred sezonu visokih temperatura. Pripaziti treba i na klime u automobilima, i njih treba periodično očistiti. Preporuka je napraviti servis svake dvije godine.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Thunderica 21.05.2015.

    Legionarska bolest je dobila ime po legionarima koji su odsjeli u jednom hotelu u kojem je bio klima uređaj iz kojeg se pojavila do tada neimenovana ibakterija.Većina ih se razboljela a i umrla.Bakterija im je izjedala pluća.Liječi se eritromicinom.Po legionarima je bakterija dobila naziv legionela.

  • bulog55 20.05.2015.

    Zato ja nemam klimu doma (možda i zbog kunskih razloga) al kak je u podrumu po ljeti hladno!

  • LIJEPA LI SI 20.05.2015.

    Vecina napredne tehnologije necemu steti pa tako i klima uredjaji . Ovo je placeni clanak nekog od servisera klima uredjaja .

Komentiraj...
Vidi sve komentare