To je to što me zanima!

Opasno je: 10 namirnica koje je bolje ne stavljati u mikrovalnu

Iako često posežemo za mikrovalnom pećnicom jer je najjednostavnije i najbrže rješenje, ipak postoje namirnice koje se u njoj ne bi smjele podgrijavati niti kuhati
Vidi originalni članak

1. Tvrdo kuhana jaja

Nagli rast temperature u mikrovalnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema kamo izaći pa jaje može eksplodirati. Vrlo je vjerojatno da jaje čak neće eksplodirati u mikrovalnoj, nego tek kada ga izvadite. Da biste izbjegli ovakav scenarij, narežite jaje na komadiće prije stavljanja u mikrovalnu ili ih uopće nemojte stavljati unutra.

POGLEDAJTE VIDEO (Flavia Rippa Matosin i Eliana Morales osnovale su brend Dalmalatinas):

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

2. Majčino mlijeko

Mnoge majke čuvaju svoje mlijeko za kasniju upotrebu, što je dobro, ali ono se nikako ne smije zagrijavati u mikrovalnoj jer se toplina neravnomjerno raspoređuje i dolazi do stvaranja vrelih točaka pa se beba može opeći. Umjesto toga, zagrijte ga pod tekućom vodom ili u mikrovalnu zagrijete šalicu vode i onda bočicu s mlijekom stavite u tu čašu.

3. Mesne prerađevine

One u sebi sadrže kemikalije i konzervanse koji produljuju njihov rok trajanja, a podgrijavanjem ti konzervansi postaju još nezdraviji. Studija u časopisu Food Control tvrdi da ponovno zagrijavanje prerađenog mesa u mikrovalnoj pećnici potiče oksidaciju kolesterola.

4. Riža

Prema Britanskoj agenciji za hranu (FSA) podgrijavanje riže u mikrovalnoj može dovesti do trovanja hranom. Nekuhana riža u sebi sadrži spore bakterija koje mogu preživjeti kuhanje u mikrovalnoj pećnici. U trenutku kada rižu skuhanu u mikrovalnoj izvadite van i ostavite na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu uzrokovati nimalo ugodne probavne smetnje.

5. Piletina

Najvažnija stvar koju trebamo znati o mikrovalnim pećnicama je to da njihova toplina ne ubija uvijek bakterije, jer mikrovalne zagrijavaju hranu samo izvana. Zbog toga, hrana osjetljiva na bakterije, u mikrovalnoj ima još veću šansu za razvoj bakterija. Poznato je da salmonelu često nalazimo u mesu peradi, a pogotovo u piletini. Stoga je važno da je temeljito skuhamo kako bismo eliminirali bakterije iz nje. Mikrovalna ne može potpuno i ravnomjerno skuhati svaki dio piletine koja ima veću gustoću proteina pa postoji mogućnost da bakterija preživi pripremu u mikrovalnoj.

6. Lisnato povrće

Špinat i drugo lisnatog povrće može sadržavati visoke koncentracije nitrata. Iako je, sam po sebi, nitrat bezopasan, njegova moguća pretvorba u nitrit te potom u nitrozamin, koja se događa u mikrovalnoj pećnici, djeluje kancerogeno.

7. Cikla

Ista stvar koja se događa kod špinata i ostalog listanog povrća vrijedi i za ciklu.

8. Ljute papričice

Ako ih stavite u mikrovalnu, ljute papričice ispuštaju kapsaicin (kemikalija koja im daje ljutost ) - u zrak. Ta kemikalija može uzrokovati probleme s očima i disanjem.

9. Voće

Voće, kao  jabuke, breskve, grožđe, ne ispušta višak vlage dok se 'kuha' u mikrovalnoj pećnici, zbog čega bi moglo 'eksplodirati'. Stoga, ako već morate, prije stavljanja u mikrovalnu, napravite rupice na voću, pomoću čačkalice ili nožem prepolovite voće.

10. Krumpir

Problem s krumpirom nije u samom podgrijavanju, nego u načinu skladištenja nakon pripreme. Ako se krumpir drži na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku, stvaraju se idealni uvjeti za razvoj bakterije clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam, a posebno ako je krumpir zamotan u foliju, te nema doticaja s kisikom. Podgrijavanje krumpira neće uvijek ukloniti ovu bakteriju, prenosi Reader's Digest.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • Katarina Matošić 22.03.2021.

    Kad pišete o mikrovalnoj onda morate nešto i znati.. Energija se pretvara u toplinsku i zagrjava masne mokekule hrane.. Ja podgrijavam hranu, kuhan vodu za čaji kavu inemam problena.. 

  • frnjo99 22.03.2021.

    Gluposti. Već samo ime mikrovalna govori da se ne radi o zračenju, već o vibracijama visoke frekvencije koja izaziva trenje u molekulama vode u namirnici i istovremeno zagrijava namirnicu. Zato i treba pričekati cca 2 minute da bi se temperatura izjednačila. Istina da neke namirnice ne treba zagrijavati u mikrovalnoj ali to je druga priča.

  • 50 nijansi šljive 21.03.2021.

    Pa tko kuha u mikrovalnoj? Možda sam ja zaostao, ali ja u mikrovalnoj isključivo podgrijavam ili odleđujem. Za kuhanje imam šporet, tak mi seljačine zaostale kuhamo, na peći, šporetu iliti štednjaku. Inače, mikrovalna ne "grije samo izvana", netko ne zna na kojem principu radi mikrovalna, očigledno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare