Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Opasno je: 10 namirnica koje je bolje ne stavljati u mikrovalnu

Opasno je: 10 namirnica koje je bolje ne stavljati u mikrovalnu

Iako često posežemo za mikrovalnom pećnicom jer je najjednostavnije i najbrže rješenje, ipak postoje namirnice koje se u njoj ne bi smjele podgrijavati niti kuhati

1. Tvrdo kuhana jaja

Nagli rast temperature u mikrovalnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema kamo izaći pa jaje može eksplodirati. Vrlo je vjerojatno da jaje čak neće eksplodirati u mikrovalnoj, nego tek kada ga izvadite. Da biste izbjegli ovakav scenarij, narežite jaje na komadiće prije stavljanja u mikrovalnu ili ih uopće nemojte stavljati unutra.

POGLEDAJTE VIDEO (Flavia Rippa Matosin i Eliana Morales osnovale su brend Dalmalatinas):

Pokretanje videa...

Flavia Rippa Matosin i Eliana Morales osnovale su brend Dalmalatinas 03:23

2. Majčino mlijeko

Mnoge majke čuvaju svoje mlijeko za kasniju upotrebu, što je dobro, ali ono se nikako ne smije zagrijavati u mikrovalnoj jer se toplina neravnomjerno raspoređuje i dolazi do stvaranja vrelih točaka pa se beba može opeći. Umjesto toga, zagrijte ga pod tekućom vodom ili u mikrovalnu zagrijete šalicu vode i onda bočicu s mlijekom stavite u tu čašu.

3. Mesne prerađevine

One u sebi sadrže kemikalije i konzervanse koji produljuju njihov rok trajanja, a podgrijavanjem ti konzervansi postaju još nezdraviji. Studija u časopisu Food Control tvrdi da ponovno zagrijavanje prerađenog mesa u mikrovalnoj pećnici potiče oksidaciju kolesterola.

4. Riža

Prema Britanskoj agenciji za hranu (FSA) podgrijavanje riže u mikrovalnoj može dovesti do trovanja hranom. Nekuhana riža u sebi sadrži spore bakterija koje mogu preživjeti kuhanje u mikrovalnoj pećnici. U trenutku kada rižu skuhanu u mikrovalnoj izvadite van i ostavite na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu uzrokovati nimalo ugodne probavne smetnje.

5. Piletina

Najvažnija stvar koju trebamo znati o mikrovalnim pećnicama je to da njihova toplina ne ubija uvijek bakterije, jer mikrovalne zagrijavaju hranu samo izvana. Zbog toga, hrana osjetljiva na bakterije, u mikrovalnoj ima još veću šansu za razvoj bakterija. Poznato je da salmonelu često nalazimo u mesu peradi, a pogotovo u piletini. Stoga je važno da je temeljito skuhamo kako bismo eliminirali bakterije iz nje. Mikrovalna ne može potpuno i ravnomjerno skuhati svaki dio piletine koja ima veću gustoću proteina pa postoji mogućnost da bakterija preživi pripremu u mikrovalnoj.

6. Lisnato povrće

Ilustracije špinata

Špinat i drugo lisnatog povrće može sadržavati visoke koncentracije nitrata. Iako je, sam po sebi, nitrat bezopasan, njegova moguća pretvorba u nitrit te potom u nitrozamin, koja se događa u mikrovalnoj pećnici, djeluje kancerogeno.

7. Cikla

Ista stvar koja se događa kod špinata i ostalog listanog povrća vrijedi i za ciklu.

8. Ljute papričice

Ako ih stavite u mikrovalnu, ljute papričice ispuštaju kapsaicin (kemikalija koja im daje ljutost ) - u zrak. Ta kemikalija može uzrokovati probleme s očima i disanjem.

9. Voće

Diet concept heart shape fruit and vegetables

Voće, kao  jabuke, breskve, grožđe, ne ispušta višak vlage dok se 'kuha' u mikrovalnoj pećnici, zbog čega bi moglo 'eksplodirati'. Stoga, ako već morate, prije stavljanja u mikrovalnu, napravite rupice na voću, pomoću čačkalice ili nožem prepolovite voće.

10. Krumpir

Problem s krumpirom nije u samom podgrijavanju, nego u načinu skladištenja nakon pripreme. Ako se krumpir drži na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku, stvaraju se idealni uvjeti za razvoj bakterije clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam, a posebno ako je krumpir zamotan u foliju, te nema doticaja s kisikom. Podgrijavanje krumpira neće uvijek ukloniti ovu bakteriju, prenosi Reader's Digest.