To je to što me zanima!

Oprez! Kozmetička torbica je puna stare šminke

Stara maskara izaziva očne bolesti, ruž suši i iritira usne, a od sjenila i rumenila starih 15 godina te neopranih kistova nastaju infekcije kože
Vidi originalni članak

Čak 89% žena pri kupnji ne obraća pozornost na rok trajanja kozmetičkih proizvoda, pokazalo je britansko istraživanje. Šminka kojoj je istekao rok može ugroziti zdravlje jer tijekom vremena u nju ulaze bakterije, a zatim ih izravno nanosite na lice uzrokujući iritacije ili infekcije. Na četkici stare maskare mogu se razmnožiti bakterije koje uzrokuju konjunktivitis, upalnu očnu bolest. Zato se ne bi trebala koristiti šest mjeseci nakon otvaranja. Ruževe za usne u prosjeku čuvaju i do deset godina iako bi ih trebalo baciti već nakon dvije. Stari ruževi mogu isušiti usne ili izazvati njihovu iritaciju i ljuštenje. Dame su osobito sklone godinama čuvati sjenila i rumenila, čak i do 15 godina. Njih 72 posto priznaje kako ne pere spužvice ili kistove, što je opasno jer prljavi kistovi mogu prouzročiti herpes, gljivice ili impetigo, gnojnu bakterijsku infekciju površinskih dijelova kože. Kreme za sunčanje često se ne potroše, nego se čuvaju za sljedeću sezonu, no to nije dobro jer stajanjem gube na učinkovitosti.

Rumenila, pudere i sjenila prije kupnje testirajte na podlaktici
Sjenila, puderi i rumenila potrajat će najviše dvije godine, a zatim ih je potrebno zamijeniti. Dodatno ćete im produljiti trajanje ako pri nanošenju rabite četkicu ili spužvicu, a ne prste. Dok kupujete sjenilo ili ruž, uzmite list papira na kojem možete testirati nijanse te provjeriti odgovaraju li vam na dnevnom svjetlu, daleko od umjetnog svjetla trgovine. Nijanse tekućeg pudera isprobavajte na unutarnjem dijelu podlaktice jer odgovara boji lica više od gornjeg dijela šake.



Zgusnuti lak pun grudica više nikome ne služi

Lak za nokte potrajat će najdulje dvije godine, a ako primijetite grudice, potrebno ga je zamijeniti. Prije svakog nanošenja protresite bočicu, ali ne prejako jer bi to moglo stvoriti balončiće zraka, koji će ostati vidljivi na noktima. Lak se treba polako nanositi - prvo duž sredine nokta, a onda sa svake strane. Boja će se tako brže osušiti, a nakon nekoliko minuta nanesite drugi sloj. Tom tehnikom lak na noktima bit će postojaniji, a istodobno ćete produljiti i trajanje laka za nokte.

Olovke za oči i usta prije šiljenja ostavite 20 minuta u hladnjaku
Olovke za oč i usta mogu potrajati čak i do tri godine, a najbolje ćete ih zaštititi ako ih uvijek zatvarate kapicom i redovito šiljite. Pritom se brinite za mekane olovke, čiji se vrhovi vrlo lako gnječe. Najbolje ih je prije održavanja ostaviti na oko 15 minuta u hladnjaku kako bi se ohladile i stvrdnule te tako olakšale šiljenje.

                          obično se čuva     rok trajanja                           
maskara               12 mjeseci          4-6 mjeseci
sjenilo/rumenilo    180 mjeseci        18-24mjeseca
olovka za oči        96 mjeseci          18 mjeseci
ruž/sjajilo             120 mjeseci         12-24mjeseca
tuš za oči             12 mjeseci           18 mjeseci
parfem                  96 mjeseci          36 mjeseci

Idi na 24sata

Komentari 1

  • karter 11.03.2010.

    Kozmetička industrija je shvatila da neke žene predugo drže kozmetiku iz prostog razloga jer je to teško potrošiti. A dok se ne potroše sve te totalno beskorisne stvari, nove se neće kupiti, a onda nema ni zarade. Pa su izmislili - rok trajanja!

Komentiraj...
Vidi sve komentare