To je to što me zanima!

Oprez: Rak dojke se neće dogoditi nekom drugom

Godišnji pregled može na vrijeme otkriti tumor; listopad je mjesec prevencije, a 7. 10. obilježava se nacionalni dan borbe protiv raka dojke
Vidi originalni članak

Svaka 11. žena u Hrvatskoj ima izgleda oboljeti od raka dojke, najčešćega malignog tumora ženske populacije, upozorava mr. sc. Ljerka Eljuga, specijalistica onkologije i radioterapije iz poliklinike za ginekologiju i bolesti dojke “Eljuga”. No u najrizičnijoj skupini su žene čije su mame, bake ili tete oboljele od tumora dojke te žene starije od 40 godina.
- Bolest može pogoditi i mlade žene. Ove smo godine u poliklinici pronašli maligne tumore u dojci ženama od 30 godina - kaže dr. Eljuga te ističe važnost pregleda.
- Nakon 25. godine bilo bi korisno jedanput na godinu obaviti specijalistički pregled jer je tumor izlječiv samo u početnoj fazi. Što se tumor ranije otkrije, to su izgledi za izlječenje veći. Osim godišnjega medicinskog pregleda, sve bi žene trebale provoditi mjesečne samopreglede dojki - objasnila je dr. Eljuga. Liječnici upozoravaju kako u ranim stadijima rak obično nema nikakvih simptoma, a kako napreduje, mogu se pojaviti otekline ispod pazuha, bol ili osjetljivost u dojci te promjene na bradavicama.

Dan ružičaste vrpce humanitarna je akcija koja upozorava na važnost ranog otkrivanja raka dojke jer se tako bolest kod 90 posto oboljelih žena može spriječiti.
- Mamografija nije dovoljno učinkovita, nego je potrebno obaviti i ultrazvuk - napominje dr. Eljuga i kaže:
- Mamografijom se ne mogu otkriti svi tumori jer ih se i do 30% ne mora vidjeti na snimci, a kompletnim se pregledom postiže sigurnost do 97%. Tijekom listopada, mjeseca borbe protiv raka dojke, žene se upozorava na važnost redovitih specijalističkih pregleda.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare