To je to što me zanima!

Oprez! Suncokretovo i biljno ulje su najopasnija za prženje

Malo orahova ulja čini čuda za kardiovaskularno zdravlje, dvije žlice maslinova prepolovljuju rizik od srčanih bolesti, kikirikijevo održava zdravu razinu kolesterola
Vidi originalni članak

Većina ljudi kupuje jedna te ista ulja, i to uglavnom suncokretovo i biljno. A zagrijavanjem ovih dvaju ulja te sojina i kukuruznog stvaraju se štetni spojevi, koji kroz hranu završavaju u tijelu i tamo čine štetu, upozorava dr. Oz. 

Zato izbjegavajte pripremati hranu s ovim uljima. Najzdravija ulja bogata su mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama koje održavaju normalne razine kolesterola, objašnjava dr. Oz. 

Primjerice, za salatne preljeve, povrće kuhano na pari ili ribu isprobajte orahovo, sezamovo ili ulje lana. Kupite ih u malim količinama i držite u hladnjaku kako bi dulje trajali. Orahovo ulje najbolje je unositi sirovo jer je bogato alfa-linolenskom kiselinom, koja je dobra za kardiovaskularno zdravlje. Salatnim preljevima dat će lijep orašast okus, a možete njime politi i mahune i prokulice kuhane na pari, premazati ribu s roštilja prije posluživanja ili ga dodati tjestenini sa začinima. 

Sezamovo ulje bogato je mono i polinezasićenim kiselinama koje su dobre za srce, a sadrži i linolensku kiselinu, koja smanjuje loš kolesterol. Obično se koristi u salatnim preljevima, marinadama, na ribi, škampima i piletini. Može se zagrijati na veću temperaturu.  

Sljedeći put kad potrošite bocu biljnog ulja, zamijenite ga maslinovim, kokosovim, kikirikijevim ili uljem kanole, preporučuje slavni doktor. Kupite ih u većim pakiranjima i čuvajte na tamnome i hladnome mjestu. Maslinovo ulje bogato je mononezasićenim kiselinama koje snizuju loš, a povećavaju dobar kolesterol. Već dvije žlice ulja na dan prepolovljuju rizik od srčanih bolesti, pokazala je španjolska studija. Koristite ga u marinadama za ribu, perad i nemasno meso, u salatnim preljevima ili pirjanim jelima. Pirjajte na njemu uvijek na srednjoj vatri jer se počne dimiti na jakoj, savjetuje dr. Oz i dodaje da je još zdravije eksta djevičansko maslinovo ulje.

Zdravo kikirikijevo ulje idealno je za marinade i pirjanja

Ulje kikirikija bogato je vitaminom E i mononezasićenim kiselinama. Bogato je i fitosterolima, spojevima koji održavaju zdravu razinu kolesterola blokirajući njegovu apsorpciju u tankom crijevu. Može se grijati na visokim temperaturama, pa je idealno za marinade i pirjanja. 

Ulje lana koristi se sirovo i čuva u hladnjaku

Ulje lana bogato je zdravim omega-3, 6 i 9 masnim kiselinama, a dobro je za zdravlje srca, raspoloženje i pamćenje. Ima jak orašast okus, no vrlo je osjetljivo pa ga čuvajte u malim količinama u hladnjaku i koristite sirovo. Dobro je u salatnim preljevima, na zobenoj kaši, a možete ga dodati i u smoothie te salati sa žitaricama.


Idi na 24sata

Komentari 166

  • FishyEddy 18.10.2014.

    koji mrtvi dr.Oz , covjek je običan varalica, nemojte pušiti ove glupost....a vi 24sata shame on you...

  • vekizveki 17.10.2014.

    Nisam shvatio koje ulje nije štetno ako se koristi za prženje?

  • AndrejTomić_1 17.10.2014.

    Takozvanog doktora su već davno prosuli čak i na CNN-u, tako da je očito da još jedino naši mediji koji kasne u nekim segmentima i desetljeće prenose neke "njegove" ideje i "savjete".

Komentiraj...
Vidi sve komentare