Obavijesti

Lifestyle

Komentari 166

Oprez! Suncokretovo i biljno ulje su najopasnija za prženje

Oprez! Suncokretovo i biljno ulje su najopasnija za prženje
1

Malo orahova ulja čini čuda za kardiovaskularno zdravlje, dvije žlice maslinova prepolovljuju rizik od srčanih bolesti, kikirikijevo održava zdravu razinu kolesterola

VIDEO

Većina ljudi kupuje jedna te ista ulja, i to uglavnom suncokretovo i biljno. A zagrijavanjem ovih dvaju ulja te sojina i kukuruznog stvaraju se štetni spojevi, koji kroz hranu završavaju u tijelu i tamo čine štetu, upozorava dr. Oz. 

Zato izbjegavajte pripremati hranu s ovim uljima. Najzdravija ulja bogata su mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama koje održavaju normalne razine kolesterola, objašnjava dr. Oz. 

Primjerice, za salatne preljeve, povrće kuhano na pari ili ribu isprobajte orahovo, sezamovo ili ulje lana. Kupite ih u malim količinama i držite u hladnjaku kako bi dulje trajali. Orahovo ulje najbolje je unositi sirovo jer je bogato alfa-linolenskom kiselinom, koja je dobra za kardiovaskularno zdravlje. Salatnim preljevima dat će lijep orašast okus, a možete njime politi i mahune i prokulice kuhane na pari, premazati ribu s roštilja prije posluživanja ili ga dodati tjestenini sa začinima. 

Sezamovo ulje bogato je mono i polinezasićenim kiselinama koje su dobre za srce, a sadrži i linolensku kiselinu, koja smanjuje loš kolesterol. Obično se koristi u salatnim preljevima, marinadama, na ribi, škampima i piletini. Može se zagrijati na veću temperaturu.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sljedeći put kad potrošite bocu biljnog ulja, zamijenite ga maslinovim, kokosovim, kikirikijevim ili uljem kanole, preporučuje slavni doktor. Kupite ih u većim pakiranjima i čuvajte na tamnome i hladnome mjestu. Maslinovo ulje bogato je mononezasićenim kiselinama koje snizuju loš, a povećavaju dobar kolesterol. Već dvije žlice ulja na dan prepolovljuju rizik od srčanih bolesti, pokazala je španjolska studija. Koristite ga u marinadama za ribu, perad i nemasno meso, u salatnim preljevima ili pirjanim jelima. Pirjajte na njemu uvijek na srednjoj vatri jer se počne dimiti na jakoj, savjetuje dr. Oz i dodaje da je još zdravije eksta djevičansko maslinovo ulje.

Zdravo kikirikijevo ulje idealno je za marinade i pirjanja

Ulje kikirikija bogato je vitaminom E i mononezasićenim kiselinama. Bogato je i fitosterolima, spojevima koji održavaju zdravu razinu kolesterola blokirajući njegovu apsorpciju u tankom crijevu. Može se grijati na visokim temperaturama, pa je idealno za marinade i pirjanja. 

Ulje lana koristi se sirovo i čuva u hladnjaku

Ulje lana bogato je zdravim omega-3, 6 i 9 masnim kiselinama, a dobro je za zdravlje srca, raspoloženje i pamćenje. Ima jak orašast okus, no vrlo je osjetljivo pa ga čuvajte u malim količinama u hladnjaku i koristite sirovo. Dobro je u salatnim preljevima, na zobenoj kaši, a možete ga dodati i u smoothie te salati sa žitaricama.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 166
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara