To je to što me zanima!

'Oprostiti i zaboraviti' recept je koji čuva zdravlje našeg srca

Zamjeranja, tuga i bijes koji ne prolazi zbog prošlih događaja podižu krvni tlak te povećavaju rizik od srčanog udara na sličan način kao što to čini pretilost i pušenje
Vidi originalni članak

Opraštanje onima koji su nas povrijedili čini dobro našem zdravlju, tvrde znanstvenici Sveučilišta Kalifornija koji su otkrili da oni koji imaju više zamjerki prema ljudima i događajima iz prošlosti u prosjeku imaju viši krvni tlak.

Znanstvenici su 200 volontera podijelili u dvije grupe, od kojih su prvi trebali sjećati trenutaka u kojima su bili povrijeđeni, dok je druga grupa razmišljala o oproštaju. Utvrdili su da oni koji se s bijesom ili ljutnjom prisjećaju događaja iz prošlosti imaju viši tlak, čime ugrožavaju zdravlje svog srca.

- Opraštanjem se mogu ublažiti reakcije tijela na stresne događaje, a time možemo učiniti dobro za svoje zdravlje - rekla je voditeljica studije Britta Larsen za Daily Mail.

Iako kratkotrajno hipertenzija nije opasna za zdravlje, tijekom duljeg vremena visok krvni tlak podiže rizik od srčanog ili moždanog udara. Tako zamjeranja i bijes na zdravlje srca djeluju jednako negativno kao pušenje, preveliki unos soli ili pretilost, objasnili su znanstvenici.


Idi na 24sata

Komentari 12

  • NinaBonita007 05.08.2012.

    "život nije fer - ljudi nisu savršeni - a sranja se dešavaju". Ovakva jedna rečenica me je mnogo puta sačuvala od povređivanja i izdaja drugih ljudi. Ono što se desilo se desilo, i to je sve iza mene i imat će na mene utjecaja samo onoliko koliko ću ja to dozvoliti, odnosno, Neću dozvoliti !

  • loreana 02.08.2012.

    ja vas pozdravljam, ove gluposti vise ne mogu da citam

  • CatIllusion 01.08.2012.

    Ne postoji ni oprost ni zaborav.Možete se truditi i koncentrirati na "oprost" i ostavljanje prošlosti iza sebe,al se ona uvijek vraća.(Um je memorijalni centar,a ne grobnica.)Um ne odustaje i ne pristaje na nerazumnost.Um treba REALNO opravdanje i REALNE razloge zbog kojih nam je netko nešto ružno napravio.Upravo zbog nedostatka istih,glava nikad ne prestaje.Zato,molim Vas ne obmanjujte ni sami sebe ni druge.

Komentiraj...
Vidi sve komentare