Lifestyle

Komentari 12

'Oprostiti i zaboraviti' recept je koji čuva zdravlje našeg srca

'Oprostiti i zaboraviti' recept je koji čuva zdravlje našeg srca

Zamjeranja, tuga i bijes koji ne prolazi zbog prošlih događaja podižu krvni tlak te povećavaju rizik od srčanog udara na sličan način kao što to čini pretilost i pušenje

Opraštanje onima koji su nas povrijedili čini dobro našem zdravlju, tvrde znanstvenici Sveučilišta Kalifornija koji su otkrili da oni koji imaju više zamjerki prema ljudima i događajima iz prošlosti u prosjeku imaju viši krvni tlak.

Znanstvenici su 200 volontera podijelili u dvije grupe, od kojih su prvi trebali sjećati trenutaka u kojima su bili povrijeđeni, dok je druga grupa razmišljala o oproštaju. Utvrdili su da oni koji se s bijesom ili ljutnjom prisjećaju događaja iz prošlosti imaju viši tlak, čime ugrožavaju zdravlje svog srca.

- Opraštanjem se mogu ublažiti reakcije tijela na stresne događaje, a time možemo učiniti dobro za svoje zdravlje - rekla je voditeljica studije Britta Larsen za Daily Mail.

Iako kratkotrajno hipertenzija nije opasna za zdravlje, tijekom duljeg vremena visok krvni tlak podiže rizik od srčanog ili moždanog udara. Tako zamjeranja i bijes na zdravlje srca djeluju jednako negativno kao pušenje, preveliki unos soli ili pretilost, objasnili su znanstvenici.


Najčitaniji članci