To je to što me zanima!

Oslabljen imunosni sustav: Je li korona opasnija za pušače?

Pranje ruku i nepribližavanje drugim osoba na najmanje metar dobre su mjere, no za pušače važan korak u zaštiti protiv korona virusa mogao bi biti i prestanak pušenja, ocjenjuju stručnjaci
Vidi originalni članak

Pušenje je nezdravo, a na pitanje povećava li opasnost od korona virusa povezanog s bolešću Covid-19, Michael Pfeifer, predsjednik Njemačkog društva za respiratorne bolesti odgovara potvrdno.

PANDEMIJA KORONA VIRUSA Sličan gripi, a nije gripa: Koji su simptomi najalarmantniji?

Odgovor je potvrdan čak i ako u ovom trenutku ima premalo raspoloživih podataka kojima će potkrijepiti procjenu.

- Primjerice, za sada nije jasno kako pušenje povećava opasnost od infekcije. No to se čini vrlo vjerojatnim jer u pušača, općenito, veća je opasnost da se zaraze virusnim infekcijama - kaže Pfeifer.

KUPUJTE PAMETNO, NE PANIČNO Košarica za koronu: Što treba imati doma i kako se pripremiti

Razlog tomu je što "pušenje smanjuje prirodnu obranu dišnog sustava zbog čega ga virus lakše napada". 

- To znamo iz svakodnevnog kliničkog rada, ali još nije dokazano s trenutačnim koronavirusom - kaže Pfeifer, voditelj pulmologije u Sveučilišnoj bolnici Regensburg u Njemačkoj.

Navodi da podaci iz Wuhana, kineskoga grada koji je bio žarište bolesti, pokazuju da je opasnost od teže kliničke slike bolesti s upalom pluća znatno veća u pušača. 

TRIKOVI EKSPERTA Radit ćete od kuće? Uz ovih 9 savjeta to najbolje iskoristite...

- Uvijek je dobro prestati pušiti, s korona virusom ili bez njega, no u vrijeme epidemije korona virusa moguće je utjecati na opasnost od oboljenja ako se prestane pušiti. Razlika uvijek postoji između aktivnog ili bivšeg pušača - zaključuje Pfeifer. (bs)

Idi na 24sata

Komentari 22

  • mvds 14.03.2020.

    Ljudi moji, ja sam tamanio 2 kutije na dan, skoro 20 godina. Sad imam 48, prestao sam pušiti prije 2 godine, i mogu vam reći da se ne sjećam kad mi je bilo tako dobro. Ne samo to, nego više ne kašljem (svako jutro sam izvodio koncert), kondicija mi je super, ne smrdim kao pepeljara, roba mi miriše, kuća miriše, žena ne brunda, a novaca više u đepu. Sve u svemu dobar i pozitivan korak. I da, znam šta znači kad ti svi pričaju kako bi bilo dobro pustiti cigarete, i znam da i meni, kao bivšem pušaču je smetalo kad mi je netko zanovjetao, ali ljudi, ako možete, prestanite, bit će vam stvarno bolje.

  • 14.03.2020.

    Ova drzava bi crkla da nema konzumenata cigareta i alkohola. Ja sam za, da svi prestanemo pusiti, e onda bi vidjeli svi zagovornici anti pusenja, da bi ova vladajuca grupa mutanata, nasla nove poreze, ali sad ne na pusace nego na sve. Kao npr. porez na cisti Hrvatski zrak. Aj ne jedite vnago. Nek svako radi kaj hoce. A svi vi ostali se hranite ludim kravama, napucanim svinjama, lijecite neistrazenim lijekovima a posebice jedite kancerogeno voce i povrce. Aj bok

  • ..D a r k w o o d.. 14.03.2020.

    Službeni podaci zavoda za javno zdravstvo: Procjenjuje se da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi, što znači da Hrvatska svake godine gubi jedan grad veličine Makarske. Koliko je ono KORONA u svijetu ubila u 3 mjeseca??? 5.000? HMMM ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare