To je to što me zanima!

Osvježavajući deserti tope se u ustima: Cheesecake voli voće

Cheesecake koji se peče poslužite sa svježim sirom u koji umiješajte malo šećera i ekstrakta vanilije, te pospite bobičastim voćem. Sir možete zamijeniti i šlagom
Vidi originalni članak

Ledena torta od sira

Lagano/20 minuta+hlađenje

Sastojci: kora: 300 g badema, 10-12 datulja bez koštica, 2 žlice kokosova ulja (ili omekšanog maslaca), prstohvat soli; nadjev: 2 šalice malina i jagoda, sok od pola limuna, 1/2 šalice meda, šalica mascarponea, šalica grčkog jogurta

Priprema: Usitnite bademe u mikseru pa dodajte datulje, ulje i sol te miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Nakon toga je utisnite u lim za pečenje te ostavite u hladnjaku dok pripremate nadjev. Izmiksajte jagode i maline, limunov sok i med. Umiješajte mascarpone i jogurt. Smjesom premažite koru. Stavite u zamrzivač na sat, dva i poslužite.

Cheesecake s jagodama

Zahtjevnije/2 sata

Sastojci: kora: šalica izmrvljenih čokoladnih keksa, 1/4 šalice otopljenog maslaca; nadjev: 240 g kremastog sira, 1 i 3/4 šalice šećera, 2 žlice brašna,2 žličice ekstrakta vanilije, 5 jaja + 2 žumanjka, 1/3 šalice mlijeka, 1,5 žličica korice limuna; preljev: 1/3 šalice vode, 1/3 šećera, 600 g jagoda

Priprema: Napravite koru. U blenderu pomiješajte kekse i otopljen maslac. Utisnite to u dno lima za pečenje. Pripremite nadjev. Pomiješajte kremasti sir, šećer, brašno i ekstrakt vanilije. Umiješajte jaja i žumanjke te miksajte. Ulijte mlijeko pa umiješajte limunovu koricu. Prelijte dobivenu smjesu preko kore u limu za pečenje i pecite na 160°C sat i pol. Neka se hladi 15-20 minuta prije no što je stavite u hladnjak. Za to vrijeme napravite preljev. Ostavite desetak jagoda sa strane. U loncu pomiješajte vodu, šećer i ostatak jagoda. Kuhajte na laganoj vatri pa ispasirajte u pire. Maknite s vatre i sačuvajte četvrtinu tekućine. Smjesom premažite cheesecake i prelijte sačuvanom tekućinom te ukrasite ostatkom jagoda.

Fantazija od sira s preljevom od borovnica

Zahtjevnije/40 minuta

Sastojci: 1,5 šalica borovnica, 1,5 šalica šećera + još dvije žlice, 2 žličice kukuruznog škroba, žlica limunova soka, šalica izmrvljenih keksa, 2 žlice maslaca, 240 g kremastog sira, 240 g kiselog vrhnja, 2 žličice ekstrakta vanilije, 4 jaja, 2 žlice brašna

Priprema: Ugrijte pećnicu na 170°C. Ugrijte borovnice s pola šalice šećera i kukuruznim škrobom. Kuhajte dok ne zavrije pa smanjite vatru i neka se krčka pet minuta. Ulijte smjesu u blender s limunovim sokom i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pomiješajte izmrvljene kekse s dvije žlice šećera i maslacem. Utisnite smjesu u lim za pečenje i pecite deset minuta pa ostavite sa strane. Istucite kremasti sir, dodajte šalicu šećera te kiselo vrhnje i vaniliju. Dodajte i jedno po jedno jaje pa umiješajte brašno. Nadjev prelijte preko ispečene kore, a preko prelijte sirup od borovnica. Stavite tortu u posudu napunjenu s vodom te pecite sat i 25 minuta. Dobro ohladite i poslužite.

Desert u čašicama 

Lagano/20 minuta+hlađenje

Sastojci: kora: 2,5 šalice keksa, 10 žličica maslaca, 1/4 šalice šećera; nadjev: 240 g kremastog sira, 1/2 šalice šećera, šalica istučenog vrhnja; preljev: 200 g trešanja (izvadite koštice), 200 g šećera, sok od limuna, 50 ml vode

Priprema: Napravite preljev. Pomiješajte trešnje bez koštica sa šećerom, dodajte 50 ml vode i kuhajte dok se ne počne zgušnjavati. Umiješajte sok limuna, još malo kuhajte do željene gustoće i ostavite da se ohladi. U velikoj posudi pomiješajte šećer i sir dok ne dobijete kremastu smjesu. Istucite vrhnje mikserom pa četvrtinu dodajte u smjesu sa sirom. Dobro promiješate i dodajte ostatak vrhnja. U drugoj posudi pomiješajte izmrvljene kekse, šećer i otopljen maslac. U čašice na dno utisnite smjesu s keksima pa preko premažite nadjev od sira te prelijte preljevom od trešanja. Ohladite i poslužite.

Preuzeto iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite novi broj na kioscima svake subotu uz 24sata za samo 1,99 kuna.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • MinnieL 10.07.2013.

    najbolji kolači meni su od sira u kombinaciji sa voćem. Omiljeni mi je cheesecake sa višnjama i bijelom čokoladom ;) mmmmm

Komentiraj...
Vidi sve komentare