To je to što me zanima!

Otkrili novu zmiju otrovnicu te joj dali ime iz Harrya Pottera

Mladi znanstvenici otkrili su da su vezani vrlo za djela J.K. Rowling i na neki su način ovime htjeli odati počast autorici diljem svijeta obožavanom čarobnjaku Harryju Potteru
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Za ljubimce izrađuje cvjetne krune: Izgledaju veličanstveno

Istraživači iz Indije, nakon otkrića nove vrstu zmije u području Himalaje, odlučili su ju imenovati po čarobnjaku Salazaru Slytherinu iz serijala o Harryju Potteru, slavne britanske autorice J.K. Rowling. Riječ je o lijepoj zelenoj zmiji otrovnici Trimeresurus salaza, a svoje su otkriće ovaj mjesec objavili i u časopisu Zoosystematics and Evolution.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ako niste upoznati s likovima iz dječjeg romana, Salazar Slytherin bio je čistokrvni čarobnjak i jedan od osnivača škole čarobnjaštva Hogwarts, zajedno sa svojim prijateljima Godricom Gryffindorom, Rowenom Ravenclawom i Helgom Hufflepuff. Po njima su se nazivale kuće odnosno domovi u najmoćnijoj školi vještica i čarobnjaka u svijetu Harryja Pottera.

Slytherin je bio poznat i po tome što je imao sposobnost da razgovara sa zmijama i da se povezuje sa životinjama, a zmija je i, na kraju krajeva, simbol Slytherina u Hogwarts. Zato su istraživači odabrali ime Trimeresurus salazar.

Isprva su je, kažu htjeli nazvati Nagini, prema ljubimici lorda Voldemorta, no to ime odlučili su čuvati kad naiđu na novu vrstu kobre. Mladi znanstvenici otkrili su da su vezani vrlo za djela J.K. Rowling i na neki su način ovime htjeli odati počast autorici diljem svijeta obožavanog čarobnjaka Harryju Potteru. 

DNEVNIK IZ BEČA Ograničene slobode: Životinje u kavezima k'o ljudi u stanovima

Ove vrste zmija nalazi se u istočnoj i jugoistočnoj Aziji, a podvrsta je pronađena u Indiji, iako postoji najmanje 48 vrsta ovog roda u toj regiji. Karakteristika hipnotičko zelene zmije po kojoj se razlikuje je narančasto-crvenkasta pruga koja se nalazi sa strane glave kod mužjaka.

ŠESTO ČULO Za 'naježiti se': Kako životinje mogu naslutiti smrt, potrese...

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA s Tarikom Filipovićem:

  Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare