To je to što me zanima!

Otkrili tajni mehanizam mišića: Kreću se u svim smjerovima

Mišićna vlakna se ne stežu i otpuštaju samo prema gore i dolje, kažu znanstvenici i tvrde da to saznanje može pomoći i u liječenju bolesti srca ali i povećavanju snage
Vidi originalni članak

Ono što su bodybuilderski i razni sportski stručnjaci mislili da znaju o mišićima proteklih 50 godina opovrgnuli su znanstvenici sa Sveučilišta Washington. Oni su otkrili da biceps dobiva svoju snagu iz mrežastog rasporeda stanica, a ne dugih vlakana, piše BBC.

Kako se mišić steže, vlakna se povlače i tvore oblik sličan onom pletenice, što stvara silu koja se kreće u više smjerova, a ne samo gore i dolje kako se prethodno vjerovalo.

- Nije biceps jedini mišić u tijelu koji tako funkcionira, već svi mišići u tijelu, pa tako i srce - tvrdi voditelj studije profesor Tom Daniel.

Dodaje kako se ovaj aspekt mišićne snage nije istraživao dulje od pet desetljeća, a sada postaje kritična značajka za naše razumijevanje normalnih i patoloških stanica.

Osnove znanja kako mišići stvaraju snagu ostaje ista, da se aktinski filamenti skraćuju, a miozinski produljuju i obrnuto kako bi se mišić stegnuo. No to se ne događa u jednom smjeru, već mišić vuče iz svih kutova kako bi proizveo radijalnu silu. 

- Ta će vijest zainteresirati sve bodybuildere koji žele maksimizirati svoju snagu, ali i liječnicima koji se bave terapijom srčanih problema - rekao je suvoditelj studije, Michael Regnier. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Brzopoteznik 10.07.2013.

    iskreno ovo nije novost u svijetu fitnessa ukoliko se misli na vježbanje određene mišićne skupine pod različitim nagibima tj.kutevima,ako se pak misli na sam pokret mišićnih vlakana prilikom izvođenja same vježbe ne vidim kako to može pomoći bodybuilderima i sportašima,mišić jednostavno obavlja svoju funkciju samo na drugačiji način nego što se dosad mislilo bez obzira na način na koji ga se opterećuje.....

  • podravlje1 10.07.2013.

    morao bih u "teretanu" da to provjerim :))

  • samo di 10.07.2013.

    pa i triba na se kreće u svim smjerovima:)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare