To je to što me zanima!

Ovisni o sladoledu? Žudnja za njim slična je onoj za drogama

Hrana bogata šećerom i masnoćama djeluje na centre za užitak u mozgu kao nagrada. Što se češće jede, potrebnije su veće količine da bi se postigao užitak
Vidi originalni članak

Nakon jedne porcije, mozak žudi za još više sladoleda, a ta žudnja vrlo je slična onom što osjećaju ovisnici prije no što dođu do droge, utvrdila je studija Instituta za istraživanje Oregon na 150 tinejdžera u dobi od 14. do 16. godina. Oni koji redovito jedu sladoled često trebaju sve veće doze kako bi iskusili isti "dobar osjećaj" kao na početku, što njihovo ponašanje čini slično ovisničkom, prenosi Daily Mail.

Taj učinak zrcali efekt kokaina i drugih droga koje djeluju na ego, zahvaljujući djelovanju masnoća i šećera te načina na koji mozak odgovara na njih.

-  Hrana bogata šećerom na mozak djeluje kao nagrada na koju se on navikava. No s vremenom te nagrade postaju premalene, a zadovoljstvo traje sve kraće - objasnio je voditelj studije, dr. Kyle Burger.

U eksperimentu su tinejdžerima dali sladoled, a otkrili su da što bi ga oni više jeli, to su bili manje zadovoljni. Skeniranja mozga potvrdila su da je kod onih koji često jedu sladoled i sličnu hranu riječ o simptomima klasične žudnje za nezdravom hranom, za koju je otprije poznato da uzrokuje ovisnost.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • 05.03.2012.

    ja bi reka javno da je hdz postena stranka za kutiju sladoleda!

  • nokiaa 05.03.2012.

    u svako doba, u svim oblicima, svih okusa...obožavam sladoled!!

  • EvelynSalt 05.03.2012.

    Meni se čini da je ovo jedna velika glupost. Nakon jedne porcije sladoleda ja više ne mogu disati a ne da trpam još. Ako na nekoga sladoled djeluje kao droga, i ako se netko na sladoled navukao neka se javi jer ja stvarno čujem prvi put za tako šta...

Komentiraj...
Vidi sve komentare