To je to što me zanima!

Ovo je najčešćih osam jela čije ostatke bacate, a možete ih fino iskoristiti u umacima i prilozima

Mnogi će kupiti više hrane nego što im treba ili pripremiti veću količinu jela zbog čega će višak baciti u smeće. Donosimo savjete kako to izbjeći i iskoristiti ostatke
Vidi originalni članak

Bacanje hrane nije problem samo razvijenog svijeta, a riječ je o posljedici lošeg upravljanja novcem u kućanstvu. Umjesto da kupujete previše hrane ili je nepravilno skladištite, organizirajte se i iskoristite sve namirnice.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako pripremiti rotkvicu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Stručnjaci kažu da u svijetu ljudi najviše bacaju ovih osam namirnica te otkrivaju kako od njih pripremiti jednostavna i jeftina jela te ih spasiti od propadanja, piše Healthiguide.

1. Jabuke

Ako su se jabuke u zdjeli s voćem smežurale, ne treba ih bacati. Ogulite ih, nasjeckate i skuhajte kako biste pripremili ukusan umak od jabuka. Dodajte malo cimeta, soka limuna i sladila po izboru te kuhajte dok ne omekšaju. Potom ih ohladite i izblendajte.

Od njih možete pripremiti i maslac. Nasjeckanim jabukama dodajte limunov sok, javorov sirup i začine poput cimeta i klinčića te kuhajte oko dva sata na laganoj vatri uz često miješanje, a potom ohladite i izblendajte.

TOP SAVJETI I RECEPTI Jeste li znali da bacate 75 kila hrane godišnje? Otkrivamo kako sve skuhati i još uštedjeti!

2. Kruh

Prije nego što bacite ostatke kruha, uzmite u obzir činjenicu da se od njih mogu napraviti izvrsni domaći krutoni koje ćete dodati salatama ili juhama.

Narežite kruh na kockice, dodajte malo maslinovog ulja i začinite ga solju, češnjakom i origanom. Rasprostrite kockice po papiru za pečenje i pecite na 200 stupnjeva Celzijevih oko 20 minuta te ih povremeno promiješajte tijekom pečenja.

3. Celer

Stabljike celera iskoristite za umake i dipove. Narežite ih na trakice i poslužite uz humus, salsu ili maslac orašida, a ne zaboravite ni na maslac od jabuke koji ste pripremili. Možete ga također nasjeckati na manje komadiće i zamrznuti kako biste ga iskoristili kasnije za juhe ili povrtna jela.  

SMANJITE TROŠKOVE Često bacate hranu jer ne znate kupovati za jednog? Ako živite sami ovo je pravi način kupnje

4. Kokosovo mlijeko

Ako ste ljubitelj azijskih jela i spravljate ih kod kuće, često će vam ostati višak kokosovog mlijeka. To je odličan sastojak koji se može iskoristiti u brojnim jelima za poboljšanje teksture i okusa.

Dodajte pireu od cvjetače koji ćete poslužiti uz pečenu piletinu, mješavinu kokosovog mlijeka i curryja u prahu. Ili dodajte kokosovo mlijeko kavi i čaju. Također, možete napraviti ukusne palačinke, a odlična je namirnica i za one koji slijede keto dijetu.

5. Vrhnje za kuhanje

Riječ je o namirnici koju možete iskoristiti za pripremu slatkih i slanih jela. Umjesto mlijeka iskoristite ga u kolačima i drugim slasticama, ili ga dodajte u smoothieje i shakeove.

Možete ga dodati i zobenim pahuljicama. Pripremite kajganu uz malo vrhnja za kuhanje, ili ga dodajte u šalicu vrućeg kakaa. Odličan je izbor i za razne vrste koktela.

ODLIČNI RECEPTI Ne bacajte hranu! Maštoviti, brzi i ukusni obroci od ostataka delicija s blagdanskog stola

6. Riža

Mogućnosti korištenja ove namirnice su beskonačne u slatkim i slanim receptima. Kuhanu rižu u hladnjaku možete čuvati najviše dva dana, a bolja je ako je iskoristite što prije radi okusa i konzistencije.

Pripremite rižin puding i dodajte mu grožđice i komadiće čokolade. Osnovni sastojci za puding su riža, mlijeko, šećer, sol i vanilija. Ovdje umjesto mlijeka možete iskoristiti ostatke kokosovog mlijeka ili vrhnja za kuhanje.

7. Pečena piletina

Ispekli ste cijelo pile za ručak i ostalo je viška? Nema problema. Pripremite složenac od brokule ili burito. Sjeckanu piletinu dodajte lazanjama ili drugim jelima s tjesteninom, a ako je ubacite u zelenu salatu i poslužite uz umak i topla peciva sa sezamom, dobili ste sjajnu večeru.

Možete pripremiti pitu s piletinom ili je dodati na pizzu. Ako pak nemate volje eksperimentirati u kuhinji, jednostavno narežite piletinu i poslužite sa svježim povrćem, poput stabljike celera koju niste stigli pojesti.

ODRŽIVI RAZVOJ 15 načina da smanjimo bacanje hrane: Pripremite se unaprijed

8. Umak od rajčice

Ako ste umak kupili u konzervi ili staklenci, velika je vjerojatnost da ste višak koji je ostao od pripreme ručka ostavili negdje u hladnjaku. Umjesto da pokušavate otkriti koliko dugo ondje stoji, zamrznite ga.

Ostatke umaka prelijte u kalup za led ili u silikonski kalup i zamrznite. Zamrznute kockice spremite u vrećice, a potom po potrebi koristite u drugim jelima koja pripremate. Odličan su dodatak umacima s tjesteninom ili varivima.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • 10.10.2021.

    Jabuke naribati staviti ih dinstati, malo šečera, cimeta staviti. Dinstati oko 20 min. Najbolja štrudla koju sam ikad napravila.

  • PsihoGinekolog© 10.10.2021.

    Kokosovo mlijeko najviše bacam, svakodnevno ga koristim u jelim a stavljam ga i u kavu...

  • cobi 10.10.2021.

    Za mene je svetogrdje bacati hranu.Tko bi bacio cevape i.piletinu na rostilju!😋

Komentiraj...
Vidi sve komentare