Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Ne bacajte hranu! Maštoviti, brzi i ukusni obroci od ostataka delicija s blagdanskog stola

Ne bacajte hranu! Maštoviti, brzi i ukusni obroci od ostataka delicija s blagdanskog stola

Odličan slani zalogaj su i muffini. U klasično tijesto s praškom za pecivo umiješajte začine, komadiće šunke i sira, uz dodatak crvene paprike ili drugog povrća te ispecite u kalupima za muffine

VIDEO

Blagdanski ostaci šunke, jaja, luka i ostale hrane uz malo strpljenja i maštovitosti pretvaraju se u zanimljivo novo jelo. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:35

Kuhana jaja obložite tijestom od brašna, kvasca i tople vode. Uvaljajte u krušne mrvice pa pržite u vrućem dubokom ulju, okrećući ih sa svih strana. Narezana na kriške, osobito će pasati u svježim salatama u koje dodajte i ostatke mesa, šunke i svježeg povrća, sve začinjeno nekim laganim dressingom. 

Uskršnja šunka često se ne pojede ni na Uskrsni ponedjeljak pa od nje možete složiti francuski krumpir dodajući između slojeva krumpira i kuhanih jaja, kockice malo prepržene šunke. Još ju možete dodati klasičnoj domaćoj pizzi ili pak upakirati u pizza tijesto uz dodatak sira te sve zajedno ispeći dok ne poprimi hrskavu koricu. Ubaciti je možete i u jušna jela poput graha ili kakvog brzinskog gulaša, ali i dodati francuskoj salati i s njome napuniti rajčice. 

Club sandwich with cheese, cucumber, tomato, ham and eggs.

Od ostataka pečenja i kuhane šunke možete napraviti i sendviče, namaze, variva, ražnjiće, složence te pite od prhkog ili lisnatog tijesta. Ako vam je uz meso ostalo i mlinaca, napravite složenac. Kuhane mlince posložite na dno posude za pečenje, zalijte bešamelom, puretinom i povrćem, prekrijte komadićima starog kruha i zapecite.

Ostatke šunke možete pomiješati i s mlijekom natopljenim kruhom, kosanim mladim lukom i jajima te dobivenu smjesu ispeći u duguljastom kalupu u pećnici. Suhoću u roladama od bijelog mesa peradi izbjeći ćete ako ih nadjenete ploškama šunke, krem sirom i začinskim biljem. Odličan slani zalogaj su i muffini. U klasično tijesto s praškom za pecivo umiješajte začine, komadiće šunke i sira, uz dodatak crvene paprike ili drugog povrća te ispecite u kalupima za muffine. 

Salata s jajima i tunom

Sastojci: 2 konzerve tune, 6 kuhanih jaja, 1/4 šalice nasjeckanih kiselih krastavaca, 3/4 šalice majoneze, 2 nasjeckana mlada luka, 1 žličica češnjaka u prahu, pola žličice soli, pola žličice kopra

Priprema: Narežite kuhana jaja na kockice, pomiješajte sa svim sastojcima i ostavite u hladnjaku da se hladi. Poslužite nakon pola sata.  

7 predivnih uskrsnih slastica: Rožata, kuglof, makovnjača...
7 predivnih uskrsnih slastica: Rožata, kuglof, makovnjača...

Omlet sa šunkom i šampinjonima

Sastojci: 2-4 jaja, šunka, 2 mlada luka, šampinjoni (svježi ili iz konzerve)

Priprema: Nasjeckajte mladi luk na kockice, šampinjone na listiće i dinstajte dok ne omekšaju. Kad tekućina iz šampinjona ispari, dodajte narezanu šunku i propirjate. Razmutite jaja, posolite i popaprite te dodajte u tavu. Pecite nekoliko minuta dok omlet ne požuti. Poslužite uz svježu salatu koju možete začiniti rotkvicama.

Vegetarian Moussaka. Traditional Greek dishes

Francuski krumpir

Sastojci: 50-70 dkg krumpira, 4 kuhana jaja, šunka, vrhnje, jaje

Priprema: Skuhajte krumpir i čim se ohladi narežite na ploške. Ostatke kuhanih jaja i šunke također narežite na ploške. Namastite lim za pečenje, prekrijte ga ploškama krumpira, pa dodajte sloj jaja, sloj šunke i na kraju sloj krumpira. Na kraju sve prelijte mješavinom kiselog vrhnja,  jednog razmućenog jaja i malo soli. Pecite na 200°C oko 35 minuta ili sve dok korica ne požuti.

Nadjev od šunke i francuske salate u rajčicama ili jajima

Priprema: Pomiješajte ostatke francuske salate sa šunkom koju ste prethodno narezali na kockice. Nakon toga prerežite rajčicu na polovice, izdubite i napunite mješavinom. Povrtne košarice ohladite u hladnjaku i poslužite.  Slično možete napraviti i s jajima.  Kuhana jaja također možete raspoloviti i izvaditi žumanjak. Žumanjke potom pomiješajte s majonezom, crvenom paprikom i senfom i napunite bjelanjke. 

Salata od kuhanih jaja i šunke na kruhu

Sastojci: 8 kuhanih jaja, 200 g kuhane šunke, 1/3 šalice majoneze, 1 mala žlica curryja (može i kurkuma), 1 žlica vlasca, sol, papar, 4 šnite kruha, 4 žlice maslinovog ulja, 4 režnja češnjaka

Priprema: Narežite jaja i šunku na kockice pa to stavite u smjesu majoneze, curryja, vlasca, soli i papra. Kruh premažite maslinovim uljem i istrljajte češnjakom pa na nakratko zapecite u pećnici. Poslužite tako da na svaku šnitu stavite malo salate. 

Zalogaji s mladim lukom i šunkom

Sastojci: 100 g šunke, 100 g sira, 2 mlada luka, 100 g kruha, 4 jaja, 1 dcl vrhnja za kuhanje, 50 g maslaca, sol, papar, malo griza

Priprema: Luk narežite na kolutiće, a šunku i kruh na kockice pa sve dobro promiješajte. U drugoj posudi pomiješajte jaja s vrhnjem, solju i paprom pa u to ubacite mješavinu luka, šunke i kruha. U smjesu dodajte i ribani sir.

Nakon toga kalupe za muffine namažite maslacem, pospite s malo griza i rasporedite smjesu. Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Poslužite toplo.

Koliko od kuhanja se jaja mogu jesti i što ako je žumanjak zelen
Koliko od kuhanja se jaja mogu jesti i što ako je žumanjak zelen

Juha od mahuna i šunke

Sastojci: pola kg mahuna, 100 g kuhane šunke izrezane na kockice, malo ulja ili masti, žlica brašna, žlica sitno izrezanog crvenog luka, 3 režnja sitno zgnječenog češnjaka, 1 žlica kiselog vrhnja, žlica isjeckanog peršina, sol, papar, oko 1,5 litre vode

Priprema: Prepržite luk pa dodajte mahune, vodu, peršin, češnjak i začine. Neka se sve kuha na laganoj vatri. Pred kraj dodajte šunku i vrhnje pomiješano s brašnom. Kuhajte još nekoliko minuta pa maknite s vatre.

Kelj varivo s krumpirom i ostacima pečenke

Sastojci: glavica kelja, 300 g krumpira izrezanog na kocke, 300 g narezanog mesa od pečenke, jedna do dvije mrkve (izrezano na kolutove), pola isjeckanog luka, 2 češnja češnjaka (nasjeckanog), malo ulja i brašno za zapršku, sol, papar, crvena paprika, vode po potrebi

Priprema: Propržite luk pa u lonac stavite kelj izrezan na trakice, krumpir i mrkvu. Kratko propržite pa dodajte vode, sol i papar. Kuhajte dok povrće ne omekša pa ubacite i meso. Kuhajte nekoliko minuta, a nakon toga napravite jaču zapršku u koju ste dodali crvenu papriku i češnjak. Dodajte u jelo, dobro promiješajte i ostavite kratko da prokuha.

Patite od uskrsnog prejedanja? Super trikovi za čišćenje tijela
Patite od uskrsnog prejedanja? Super trikovi za čišćenje tijela

Tortice od jaja i šunke

Sastojci: 2 šalice (šalica od 2,4 dl) cvjetova brokule sitno isjeckane, 1 šalica cheddar sira - izribanog, 7 svježih jaja, kuhana šunka narezana na kockice (količinu odredite po ukusu), 1 veliki crveni luk, 1 žličica soli, pola žličice papra, pola žličice čilija u prahu, 2 žlice mlijeka, malo parmezana za dekoraciju

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200˚C. U velikoj zdjeli dobro pomiješajte jaja, mlijeko i začine. Dodajte brokulu, šunku i sir pa nastavite miješati dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

Odrežite krajeve crvenog luka, a zatim ga prepolovite. Lagano izvadite kolutiće luka pa ih poslažite na zagrijanu tavu od lijevanog željeza (ili na protvan). Ulijte malu količinu smjese od jaja u svaki kolut i pritisnite rubove prstima kako ne bi curilo, već se zapeklo, a potom kolutove napunite smjesom do vrha. 

Pokrijte folijom pa stavite u pećnicu na 25 minuta, ili dok jaja nisu gotova, malo se napuhnu, a kolutovi luka omekšaju. Odmah izvadite, posipajte parmezanom i poslužite.

Kroketi od šunke

Sastojci: 2 žemlje ili 2 do 3 šnite kruha, 1,25 dl mlijeka, 20 g maslaca, 30 g brašna + brašno za uvaljati krokete, 250 g šunke, 2 jaja, 100 g mrvica, 200 g masti, sol, papar

Postupak: Žemlje (ili kruh) kuhajte u mlijeku s maslacem i 30 g brašna dok ne dobijete gustu kašu. Smjesu potom ohladite pa dodajte jaje, isjeckanu šunku i malo papra. Ukoliko je smjesa previše rijetka, dodajte malo brašna ili krušnih mrvica. Od te smjese oblikujte krokete koje potom uvaljajte u brašno, razmućeno jaje i mrvice. Pecite ih u vrućoj masti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'