To je to što me zanima!

Ovog Uskrsa priredite stol koji će se dugo pamtiti

Ako želite sasvim bijela jaja, skuhajte ih u alkoholnom octu. Bezbojni lak, ulje i slanina dat će im sjaj, a razno povrće prirodno ih obojiti
Vidi originalni članak

Budući da i stara poslovica kaže: “Pametan piše, a budala pamti”, za Uskrs pripremite dva popisa. Jedan držite na hladnjaku, na koji ćete odmah zapisati ako ste, primjerice, ostali bez jaja ili mlijeka, a drugi, sa svim potrebnim namirnicama i onima koje su na prvom popisu, obvezno ponesite sa sobom u kupnju. Hranu koja se ne kvari nasjeckajte dan prije. Možete zaposliti obitelj kako bi vam pomogla u postavljanju stola, ukrasa i igračaka što će osobito obradovati najmlađe. Također, uposlite ih da čiste odmah kako se hrana priprema jer ćete više uživati u jelu ako vas nakon blagovanja ne čeka mnoštvo suđa i nered u kuhinji.. Da biste unijeli još više radosti i originalnosti za stolom ovog Uskrsa, umjesto u tradicionalnim tanjurima i čašama desert poslužite, primjerice, u čašama za martini ili vino, a jela od mesa na dasci za rezanje. Ugođaju će pridonijeti i jestive dekoracije kao što je kandirano cvijeće koje također možete izraditi. Kandirati se mogu, primjerice, ružine latice, ljubičice i maćuhice, ali jedite ih samo ako su organski uzgojene. Istucite lagano bjelanjak, tankim kistom ga nanesite na cvijet i pospite sitnim šećerom u prahu. No neizostavan dio blagdanskog stola ipak su jaja, u čijem ukrašavanju nema granica.



Blitva za zelena, kava za smeđa

Želite li prirodno obojiti jaja, možete upotrebljavati ciklu, borovnice, maline, špinat, naranče, celer, kavu, paprike... Ako se, primjerice, odlučite za jarkoružičasta jaja, izrežite srednje veliku ciklu na komade. Zagrijte četiri šalice vode pa dodajte ciklu. Umiješajte dvije žlice octa, ohladite na sobnoj temperaturi, izvadite ciklu i uronite jaja. Nakon što se osuše, premažite ih slaninom za sjaj.

Ukrasite jaja grahom, graškom...
Ispuhano jaje premažite vodenom bojom u boji zrna. Zrna mogu biti grah, leća, suhi grašak, raž... Ljepilom izvucite osnovne linije i stavite zrna. Poprskajte bezbojnim lakom.

Jaja-mozaik i jaja omotana koncem
Vrlo kreativna jaja-mozaike možete napraviti tako da prvo ispušete jaja - neka obojite, a neka ne. Razbijte ljusku neobojenog jajeta i zalijepite komadiće ljuske na obojeno jaje. Možete ih ukrasiti i tako da na njih nalijepite raznobojni konac.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare